pühapäev, 25. jaanuar 2015

Seitsmes - tušš ja teised

Leidsin sahtlipõhjast värviliste tuššide kivistisi ja mõne süldi ja mõned vedelad tilgad. Tõsist tööd ei jõudnud teha, aga mõne proovi-kriipsu panen üles.

Töövahendid

 Sahtlipõhi sisaldas selliseid aardeid:
Vedel punane tušš. ENSV KTM "Flora" Tallinn. Kõlblikkusaeg 10 kuud. Külmakindel kuni -25C.
Selle vedelikuga oleks pudeli andmete järgi võimalik katta 35 cm3 ja maksnud on ta kunagi 14 kopikat. Sildi peale on pressitud ka valmistamisaeg, aga ma ei suuda seda välja lugeda. Tõenäoliselt on see kas 80-ndate lõpust või 90-ndate esimesest poolest. Fotol vasakult neljas.

Fotol vasakult kolmas on mu õe pärandus, tema keskkooliajast. Ta on praegu 52 aastane. Nii et arvutage ise. Mäletan, et tušš oli paksuks läinud ja ma vedeldasin seda kunstikooli ajal (90-ndate esimene pool) veega. Praegu on pudelikese põhjas natuke sülti ja midagi ka vedelat. Tušš ise on meeldivalt roheka varjundiga sinine. Silt on suuremalt osalt venekeelne, aga olulise infona lugesin välja, et see on maksnud 10 kopikat. Tegelikult, kui hästi järele mõelda, siis on võimalik, et olen seda kooliajal seganud uuemate tuššidega - ikka põhivärv sinine ja tilk rohelist hulka. Aga ega täpselt ei mäleta.

Kollane tušš (pildil viies) on uuem, lausa vist 10 aastat tagasi ostetud. Samast ajast pärineb ka helepunane (parempoolne äärmine), mille säilivusajaks on öeldud 24 kuud. Muuseas, kollane tušš eritas "huvitavat" aroomi.

Paremalt teine on stempelfarbe Kosmos. No mul põlnd kuskilt rohelist võtta... Mäletan, et olen kasutanud (10a tagasi) imeilusat helerohelist tušši, aga see oli tibatillukeses pudelis ja on ammu otsas...

Pildil vasakult esimene on Koh-I-Noor´i tänapäevane must tušš, mille riknemist lubatakse käesoleva aasta märtsiks.

Teine on tint. Sildita. Vanust teab vaid tuul.

Tegelikult on mul lillat värvi ka. Templivärvi. Igivana. Vanem kui mina, ma kahtlustan. Aga see on hirmus intensiivne ja kipub sule otsast paberile laiali imbuma ja määrima jääb ta ka.

Suled pärinevad nõuka-aja varudest, mida veel 90-ndate esimesel poolel Tartu Kaubamajas osta sai.

Niiviisi. Tundub, et esimesel võimalusel tuleb ikka mõnda Tartu kunstipoodi külastada ja palvetada, et seal värvilisi tušše on. Kõige rohkem on puudus kollasest.

---

Leidsin sahtlipõhjast veel 3 pudelit - tundmatut päritolu kiberoosa vedelik. Peale on kirjutatud Pelikan, korrekturlack för stenciler. Lisaks ka hoiatus, et sisaldab kas etüülatsetaati või eetrit. Igatahes haises küll korralikult, oma sulgede ja pintslite ligi ei julge ma seda vedelikku lasta - kitib ülima tõenäosusega lõplikult kinni. Kui keegi tunneb, et ta vajab sihukest asja, andku teada.

3 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

See on kõigist loetud plogipostidest minu lemmik. II auhinna saab 1 ameerikakeelne fimosavist viledega post, 3. veel pole välja valinud.
Väga ilus, sisukas, tarbekunsti ja kodukeemia haruldusi ja lähiajalugu kirjeldav post. Sa tegid maailma tyki maad ilusamaks. Tänud.

Anonüümne ütles ...

Väga muhe lugemine.
Siin müüakse küll värvilist tinti, igasuguseid värve. Need ei ole veekindlad ja nendega annab päris hästi maalida nagu näitas pr Õpetaja (ma ei hakka igaks juhuks järele tegema, aga võimalik on).
Tušši ostsin vildika kujul, neid on erinevat värvi ja erineva paksusega (Faber Castell indian ink pen, seda firmat peaks ka Eesti poed müüma). Kassikese tegemiseks nt kasutasin just sellist tušipliiatsit.

Lendav ütles ...

Tänan! :)

Kui leian veel põnevaid ajalooga töövahendeid, näitan teile ka!