laupäev, 10. jaanuar 2015

4. päev ehk kõrvuni sees



Ei saanud pidama, kudusin eile poole ööni ja sain kaeluse valmis (esialgse plaani järgi 3 päeva töö!). Täna alustasin alumist äärt. Homme tahaksin kudumisest vaba päeva võtta ja hoopis maalida. Pilte kampsunist näitan siis, kui kõik juba valmis ehk siis loodetavasti tuleval nädalal.

Ühe võimaliku vastuse küsimusele, kuidas kududa horisontaal-vertikaal-lappe, mitte diagomaalis, võib ehk leida siit:


Ma ise korjasin üles kampsuni tüki ääre silmad ja hakkasin järjest kuduma - algul ühe lapi vertikaalsuunas, ülespoole, nagu tavaliselt kood, siis selle külge teise lapi horisontaalsuunaga (ja teise lapi alumise serva ühtlasi kampsuniääre silmadega kokku), siis jälle vertikaallapp ja selle parem serv eelmise lapiga kokku jne jne, kuni esimene rida valmis. Siis selle külge teine rida, kolmas rida, niipalju kui vaja. Ise mõtlesin ja leiutasin. Püüan homme ise ka skeemi joonistada ja siia üles panna. Ainus viga sellise kudumise juures on see, et vertikaallapid on 2 rida pikemad, kui horisontaalsed. Aga see ei paista eriti välja ja mind ei häiri. Põhimõtteliselt seisneb sellise lapikudumise idee selles, et iga suvalise lapi külge saab järgmise lapi kududa (ja kui vaja, külje mõne teise lapiga kokku. Piiranguid suuna osas ju ei ole.

Vaata siia, see on tõeliselt silmiavav ja inspireeriv:
http://julias-closet.blogspot.com/2009/10/andi-am-back.html
ehk siis pepitamuster lapikoes!

---

Täiendan veel. Leidsin netist veel ühe hullumeelse lapikoe tehnikatel põhineva asja:
Tõeline väljakutse. Kas ma selle ette võtan (tõenäoliselt võtan) ja kui, siis kuna, ei julge lubada. Poolikud tööd ikka kõigepealt...
Sokkide koha pealt on mu vaieldamatud lemmikud need:
Vaata, kui osavasti on sokikand ka lappidest moodustatud! Ühe koha peal kohtuvad 4 lapinurga asemel 5 ja teise koha peal hoopis 3 ja ongi kand!
Kui ainult kusagilt selle raamatu kätte saaks...
või selle
või selle

Ja arvata on, et kõige hullemad ja imelisemad mustrid tuleks ikka ise leiutada :)

Kes tahab veel silma rõõmustada, pangu google pildiotsingusse "crazy knit" ja siis te alles näete!

Ja kui te olete suutnud ennast läbi selle piltide ja kudujutu rägastiku murda, siis autasuks sellise vapruse eest luban kõigile soovijaile õpetada, kuidas kootakse vasakult paremale. Paremalt vasakule oskab igaüks kududa, aga eriti lapikoe juures on tänuväärne oskus kududa edasi-tagasi ilma tööd käes keerutamata. Andke siis teada, kui on õpihuvilisi!

*õel ja häbitu inimene, nagu ma olen, ei hakanud piltide viiteid panema. Hullud kudutükid on võetud pinterestist, aga kuna pinterest tahab lehele minnes sisselogimist, rebisin seed otse pildiotsingust. Vabandan!

9 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

See on ju puhas matemaatika, algebra ja geogr...meetria, Archimedese spiraal võimistandoligi. Kes abstraktselt mõelda ja struktureerida ei oska, see lapikudet ei koo.

Lendav ütles ...

Matemaatika jah. Seltsimees Arhimeduusist palju ei mäleta, mida tema täpselt kudus? Pythagorasel olid püksid, seda tean. Ja Diogenesel tünn (kas pükse oli, pole kindel).

Kuidas minu vanaema arvutas, kas Arhimeduusi abil või kuidagi teisiti, kahjuks ei küsinud. Tal oli kõigest 4 klassi külakooli läbi käidud, aga igasuguses käsitöös oli kibe käsi (nagu enamus tolle aja tüdrukuid). Tõenäoliselt arvutas taevatähtede, sõrmede, varvaste ja raudrohuvarte abil.

mustkaaren ütles ...

Ahhhhhuu. On alles kudumeid maamuna peal.

Anonüümne ütles ...

http://irisha1605k.gallery.ru/watch?a=3ZO-gZPN

virtuaalsel kujul leiad ülaltoodud lingilt

Lendav ütles ...

Oi, aitäh!

Anonüümne ütles ...

http://www.liveinternet.ru/users/iveta_petrova/post190001746/

Seda Sa ei otsinud, aga teemasse seegi ...
Kavõi inspiratsiooniks

Lendav ütles ...

Imeilus :)

Anonüümne ütles ...

http://www.liveinternet.ru/users/milaia_mila/post357746017/

http://www.liveinternet.ru/users/4288650/post352154427/


Mehed pidid paremad kokad olema. Kuduajd ka?

Lendav ütles ...

Vau! Need on ju lausa kunstiteosed! Ja õpetused kenasti juures :)
Aitäh!