pühapäev, 8. mai 2011

Emadepäev

Kuna ma olen täna tööl, oli mu ema sunnitud siia tulema, et ma teda ikka nõuetekohaselt kallistada saaksin. Ühtlasi andsin talle asutuse varudest küünla, mille ta tagasiteel surnuaiast läbi minnes vanaema (ja vanaisa ja isa ja onu...) platsile laternasse põlema sai panna.

Ise käisin eile surnuaial, siitsamast töölt minnes jalutasin läbi. Kraapisin kokku kase otsast pudenenud oksarisu, mõtisklesin omaette ja suhtlesin mõttes ka oma mälestusega esivanematest. Kõigepealt jõudsin nukrale äratundmisele, et ainus tükike maad, ainus kodu, millele mul üldse mingi õigus on, ongi seesama surnuaiaplats. Ja päriselt minu jagu (ja muidugi jätkuvalt ka kõigi teiste jagu, kes sinna enne maetud on), on see alles siis, kui ma ise seal liivas olen. Ja enne seda on mul õigus mäletada esivanemaid, kes sinna maetud on ja seda platsi hooldada (kooskõlas kõigi teiste sugulastega, hoidku taevas, et ma midagi vale koha peale ei istutaks!!!).

Mälestusega esivanematest oli üsna elav jutuajamine, vanaema oli tema kohta liigagi ergas ja tuulepäine. Vanaisa aga ütles mulle ainult kaks lauset: "Ela oma usu järgi!" .... "No siis selle järgi elagi!". Vanaisa oli juba esimese vabariigi ajast jehoovatunnistaja, vaikne kangekaelne vanamees, keda tema usu tõttu küllap ka tõrjuti. Oma usu järgi elamine võib olla vaevarikas, aga kui selle järgi ei ela, ei ole see enam elu, vaid hingeta orjus...

Ilmad on ilusad ja kerged, aga mina olen raske, justkui kaaluks 500kg. Mõte on aeglane ja tuhm, kurbus istub sees ja ei taha kuidagi kaduda. Õhtuti magama minnes on külm keres, mitu tundi läheb aega, enne kui nii soojaks saan, et magama saan jääda. Lumi on justkui läinud (mõni üksik sodine jäänus ei loe), puud on hiirekõrvus, on aasta kõige ilusam aeg. Ja mina külmetan...

4 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Ma tean, mida Te tunnete;)
Sisemist sooja annab elus tuli. Pole midagi paremat q tule ääres haigeid konte ning tõbist vaimu mudida. Kohutavad närvivalud ning kirjeldamatu masendus annab järele, q kasvõi kyynla ees hetk aega võtta.
Ex seda sa tead kõike isegi, a ma tahcin järjekorcelt jagada sinuga teadmist millestki Eriliselt Hääst.

Sol ütles ...

Indiaani naised tegid ju ka igal õhtul väikse tule oma onni ette...

helena_ ütles ...

tere! kas sa jagaksid oma e-postiaadressi? tahaksin sulle kirjutada seoses tü usuteaduskonnas läbiviidavate uuringutega (mille sisu täpsustaksin kirjas)

Lendav ütles ...

anni.irs@gmail.com