reede, 6. veebruar 2015

Uus katse

Jäneseoblikas
Uus proov, seekord oma pildistatud foto järgi.

Eesti Loodus ütleb:
"Nimekülluslik taim mitmeks otstarbeks. Jänesekapsast on inimesed söönud juba ammustest aegadest peaaegu aasta läbi, kuid kõige rohkem ikka kevaditi. Eesti kultuuritraditsioonis tõendavad taime tuntust paljud nimetused: jäneseoblikad, jäneseapukad, jänesehapikud, jänesseristikhain, metskapsas, kikikapsas, hapu kolmikleht, Saksa oblikas, meesterahva soone rohud jne. Enim ongi selle taime rahvapärastes nimetustes loomanimelise lisana mainitud just jänest. Samas on ammustes nimetustes viiteid ka teistele loomadele, näiteks kitsele (kitsekapsas), kassile (kassikapsas), konnale (konnakapsas), käole (käukapsas), tedrele (tedrekapsas) ja liblikale (liblikhein)."

Meesterahva soone rohud on ühed mu lemmikud. Kasvavad mul siinsamas kuuri kõrval ja aiapingi all. 

Nimede poolest tean mina jällegi, et konnakapsas on hoopis varsakabi. Eks rahvakeel on neid nimetusi seganud ja kombineerinud kogu hingest ning igas külas on omad nimed ja sõnad :)

Homme pole vist aega joonistada, läheme kooriga Tuljakule võistlema. Eks siis pühapäeaval jätkan siin.

1 kommentaar:

Skarabeus ütles ...

Üks mu tuttav hõiskas alati,et "keedab,koob ja küpsetab,sekka näputööd".Tea,kas on kuskilt laulust või luuletusest,aga sinu kohta käib see kõik päris kindlasti.Tubli inimene.