kolmapäev, 18. veebruar 2015

Kiisu

Haigutus
Täna ei ole minu päev. Hommikul oli ärkamine väga vaevaline, nüüd, peale lõunat, võiks veel ühe tukastuse teha. Isegi joonistada oli harjumatult raske. Sain eile õlga süsti, infoleht ütleb, et :

Tekkida võivad järgmised häired:
- naha kahjustused: naha õhenemine ja elastsuse vähenemine, venitusarmid (striiad) nahal, akne, naha
täppverevalumid (petehhiad) või suured nahaalused veritsused, teleangiektaasiad (väikeste veresoonte
laienemine), muutused naha pigmentatsioonis ning haavade paranemise aeglustumine;
- luude ja lihaste kahjustused: lihasnõrkus ja lihasmassi vähenemine, luumassi vähenemine
(osteoporoos) ning murrud selgroo või puusapiirkonnas;
- silmade häired: glaukoom (silma rohekae) ja katarakt (silma hall kae);
- seedetrakti häired: vaevused maos, peptilised haavandid, pankreatiit (kõhunäärmepõletik), iiveldus ja
söögiisu langus;
- endokriinsed häired: neerupealiste koore funktsiooni pärssumine, Cushingi sündroom (kuunäo teke ja
rasvkihi koondumine turjale), suhkurtõbi, kaalu tõus, suguhormoonide sekretsioonihäired ­
ebaregulaarne menstruatsioontsükkel, impotentsus, liigne karvakasv;
- immuunsüsteemi häired: immuunvastuse nõrgenemine, suurenenud oht infektsioonide tekkeks,
kortikosteroidid võivad maskeerida infektsiooni sümptomeid; suurenenud on oht verehüüvetest
tingitud veresoonte umbumise tekkeks;
- neuroloogilised häired: pearinglus, peavalu, isiksushäired ning depressioon;
- kõrge
vererõhk.
Ülitundlikkusreaktsioone esineb harva.
Kortikosteroidid pärsivad laste ja noorukite kasvu.

Ühtlasi hoiatatakse, et kui enne on depressiooni olnud, suureneb suitsiidirisk kõvasti. Ma ikka hea meelega elaks edasi, lasin selle süstigi teha teadmises, et see aitab kõõlusepõletikul (või mis see diagnoos seekord täpselt oligi) laheneda ja ma saan edasi tegutseda ja muuhulgas ka elus olla.
Vähemalt ei olnud sagedaste kõrvaltoimete hulgas äkksurm ja verine okse. Asi seegi.

Ühtlasi sain saatekirja taastusraviarstile, kes saab saata edasi ravivõimlemisse. Helistasin Elva haiglasse, et aega panna, tuleb välja et siin sellist imelooma, nagu taastusraviarst, enam polegi. Soovitati võtta saatekiri neuroloogile, tema saab ka võimlema suunata. Võiksin ju ka Tartu minna, aga seal on ju palju pikemad järjekorrad ja see asi ei kannata enam nädalaid ja võibolla kuid oodata. Oeh. Miks, miks, ma ei mõista, peab füsioterapeudi juurde pääsemine nii keeruline olema? Nojah, Elvas on ka tore eraettevõte, kuhu saab täitsa kohe asjaliku füsioterapeudi juurde, aga see on paraku tasuline. Käisin seal oma õlga teipimas, oli suures abiks.

Tahaks omale niisama sitkeid ja nõtkeid liikmeid, nagu ülaloleval loomal... Tahtmine on taevariik, saamine iseasi, nagu mu ema ikka armastab öelda.

4 kommentaari:

Marfa ütles ...

Iseloomuga kaslane:)
Loodan, et saad siiski kiiresti võimlema ning ei pea kuid ja aastaid järjekorras ootama. Taastusravile saamine Tartus oli juba aastaid tagasi enamvähem ulme.

Rahutu rahmeldaja ütles ...

see taastusravile saamine on vist pisut õnneasi ka, et kui kiiresti, mna sain Tartus 2-3 astat tagasi üsna joonelt perearsti saaekirjaga aga andku jumalad, et sinagi kiiresti saaksid ja sellest palju abi oleks. See kaslane on suurtest loomulikult see kõige lemmikum, ikkagi kodumaine :)

Lendav ütles ...

Kahjuks ei saa tänapäeval perearst enam otse taastusravisse võimlema saata. On vaja kas taastusraviarsti või neuroloogi saatekirja. Jookse nagu loll ühelt arstilt teisele. Ortopeed ka ei saanud otse võimlema saata, andis saatekirja taastusraviarstile, sellele, keda enam Elvas pole... Ei või sellist solgutamist kannatada. Kuigi jah, mul on siiani isegi väga hästi läinud - sain peale kukkumist väga ruttu ortopeedile ja paari nädalaga MRT-uuringule, selle eest olen küll tänulik. Tavline ooteaeg on ju kuudepikkune...

mustkaaren ütles ...

Mul on kogemus nii selja kui kaelaga selline, et taastusravi tuleb ise kodus endale teha. Muidugi yks asi on kuudepikkune järjekord, mulle lubati poole aasta pärast, teine asi sõit maakonnakeskusse, mis praeguses olukorras nullib igasuguse taastusravi efekti. Õnneks on mul varasemast elust mitmekesine sportlasekogemus ja suht head anatoomiateadmised ja kodus ennast liikumas hoida pole yldse probleem. Veel on suureks abiks guugel, kust saab lausa ylikoolide sporditeaduskondade tudengite materjale ja muidu häid lehekylgi teatud krooniliste liigese jm haigustega elamise kohta.
Ilus haigutav ilves. Ja konnad on väga mõnusad mummulised, nö hästi materjalitundlikult joonistatud. Lahe.