reede, 18. veebruar 2011

Kolllinn

Vabandan juba ette kõigi antud linna elanike ees. Käesolev kirjatükk kirjeldab ainult minu isiklikku päeva ja kogemust.

Mari tegi mulle välja rongipiletid Tallinna ja tagasi. Plaanis oli käik Kumusse graafikat kaema ja Tarbekunstimuuseumi. Sõit Tallinna oli ilus, päike tõusis, kaunid maastikud ja tasapisi soojenev rong. Balti jaamas liitusid meiega Mari õde ja tädi.

Tarbekunsti- ja disainimuuseum oli ilus küll, meid lasti koguni mõni minut enne 11 sisse, et me surnuks ei külmuks. Alustasime kolmandalt korruselt ja mida allapoole jõudsime, seda selgemaks sai, et tänapäeval tehakse tõeliselt koledaid asju. Ainus korrus, kus koledusi polnud ja oli hea olla, oligi kolmas - tarbekunst ~100 aastat tagasi.

Siis vaatasime üle jääskulptuurid - idamaised 12 kalendrilooma. Kui Mari õde ei oleks nii hullult külmetanud ja vingunud, oleks kauemgi vaadanud.

Siis läksime trammi passima, mis ei tulnud ega tulnud. Nüüd vingusime juba kõik külma käes ja lippasime lõpuks bussi peale, saime Kadriorgu, tegime kogemata ilmatu tiiru (möödudes üsna lähedalt unustamatust parginurgakesest, kus viimase laulupeo ajal romantikat sai tehtud) ja pääsesime Kumusse. Soooooja.

Graafikatriennaal "Armastuse, mitte raha pärast" sisaldas kõvasti raha, ängi, kurbust ja väga vähe armastust. Seda muljet alles seedin.

Siis tormasime Mari õe õhutusel Mustamäele kaltsukasse, kust ma vastu ootusi ei saanud korralikumat talvejopet. Kõik olid kas õhukesed, nabakad või lihtsalt kitsad! Kas ma olen siis nii üle mõõdu suur inimene?! Ja sealt edasi kimasin rongijaama, Mari jäi õega tädi poole.

Rong, vana m***, hilines Tartusse pool tundi ja oli külm nagu hundilaut. Kui bussiga Tartust Elvasse ja koju sain, kirusin, et üldse sinna Kolllinna läksin. Nüüd olen juba soojenenud ja leebunud, tööle jõudnud. Mine tea, võibolla võin sinna kunagi soojema ilmaga ikka korraks käima minna, kui hea põhjus juhtub olema...

25 kommentaari:

Kudzu ütles ...

Mina sõidangi viimasel ajal seepärast bussiga, et ei jaksa rongis külmetada. See 60 eeku võisiganes eurot pole nii suur raha, et kokku hoida tervise arvelt. Siiani ei ole suutnud välja mõelda, miks rongis nii külm on.

Lendav ütles ...

Kusjuures minnes oli rong täitsa normaalse temperatuuriga! Ja see tavaline, mitte kõrgete seljatugedega, seega koguni odavam!

Huvitav, kas 1. klassi vagunis oli ka nii külm? Aga mille eest nad seal sel juhul siis rohkem maksid? Ja kui seal oli äkki soojem, miks siis 2. klassi vagunis nii külm oli, me oleme ju ka inimesed?

Arumaeimõista.

Lendav ütles ...

Vaatasin praegu järele. Buss on kallim kõigest paar eurot. Minu probleem on aga selles, et ma orienteerun Tallinnas nii kehvasti, et loomulikust intelligentsist (jala) bussijaama üles ei leia. Balti jaama aga küll. Ma isegi mõtlesin Tallinnast bussiga tuleku peale, aga siis läksin lihtsama vastupanu teed ja - külmetasin.

Tallinna linn on minu jaoks sama ulmeline nagu Nähtamatu Ülikooli raamatukogu. Ja nüüd nad veel muudkui ehitavad ka igasuguseid kõrgeid koledaid jurakaid, Viru hotelli järgi ka enam ei saa orienteeruda... :(

Kudzu ütles ...

Minu eelis on see, et meie koolimaja asub vanalinnas ja sinna on lihtne minna. Aja jooksul olen ära õppinud igasugu marsruudid alates Piritast kuni Kumuni, eks elu õpetab! Aga muidu - Tallinn mulle ei meeldi, liiga palju inimesi, liiga must ja räpane, liiga - noh, kõike on liiga palju.
Ma olen rohkem siuke metsatalu tüüp, kes nokitseks soojas toas säärepaelu punuda ja raamatuid lugeda.

Lendav ütles ...

Mul tekkis praegu täitsa hasart, otsin välja Tallinna kaardi ja taon bussijaama asukoha pähe. Seda võib veel vaja minna.

Väike Nõid ütles ...

Minu teele on sattunud mitmed tallinlased, kes ei saa aru, kuidas üleüldse on elu väljapool Tlna võimali. Põhiargument on: A teil pole seal ju poooooodegi. Eks ole..
Kesklinnast Mustamäele sõidan > 30 minutit. Kui vahel oma rumalusest Prismast läbi hüppan (et osta nt pakk juustu), ootan kassas veel ca 30 minutit. Sellest, et seal on must, räpane ja no niiiii libe, ma ei hakka rääkimagi. Narva mnt-d mööda koolist tulles pole võimalik omavahel juttu rääkida, sest kaks trammiteed + 3 sõidurida mõlemas suunas,nende peal sõitvad liikurid ja nende tekitatud müra ei anna selleks võimalust.
Phähh..pole poode..sõu vat:)

Lendav ütles ...

No mina igatahes Talnasse poodi (kui ebaõnnestunud kaltsuka-käik välja arvata) ei saanud, käisin enne koju jõudmist ikka kohalikust Konsumist läbi.

Selles mõttes on Elva täitsa elatav koht - Tartusse poodi saan sama kiiresti, kui Tallinna serva magalast kesklinna.

Ja üldse - ega ma poes ei ela! Mitu korda päevas siis ikka hädapärast poes on vaja käia, kui nüüd hästi järgi mõelda?!

Kudzu ütles ...

Kaltsukad on Tartus paremad. Söögipoed on igal pool ühesugused. Trendikaupa ise ei osta, aga kellel vaja, eks see siis sõidab päälinna shoppama. Nii et poodide mõttes pole vahet.
Tlnas on head asjad: loomaaed, Kumu, Kanuti Gildi saal jms kultuuraasutused. Need on head, kuid eks saab ka ilma ja vajadusel lihtsalt tuleb tehaq tripp. Aga et igapäevaselt Tallinnas oma närve rikkuda - no ma ei tea.
Ja Narva mnt on vaieldamatult Tlna koledate kohtade topis nr 1.

Morgie ütles ...

Ach te nurjatud, selle külmetamise asemel oleksite võinud samas tänavas külastada:
Eesti Tervishoiu Muuseumi (oleksite tasuta saanud)
ja
Nukuteatri muuseumi (kirve hinnaga, aga õudselt kift)
teinekord ärge minge nii lähedalt vaikides mööda!

Morgie ütles ...

St Laial tänaval, kus ka Tarbekunstimuuseum asub. Ja samal tänaval on veel Loodusmusueum. Mis poodi!

Lendav ütles ...

Programmi oli koostanud Mari ja pool tema vahmiili oli ka kaasas, ma lihtsalt lohisesin ühes. Mina ise oleksin vist Kumu ära jätnud ja vanalinnaga piirdunud. Võibolla ainult Laia tänavaga.

Morgie ütles ...

See oleks ideaalne olnud. Mis kaltsukad! Kas teid ei ole hoiatatud siis, et talina kaltsukates on kõik asjad poole kallimad; ja kui tahad soodsalt head asja, siis sõida Peipsi äärde.
Tallinnast on mõtet osta pigem uusi asju, mida sooduskampaaniate ajal saab odavamalt kui mujalt. Odavamalt kui Tallinna kaltsukatest, tead. Teiseks on mõttekam Tallinna turistilõksudesse oma kaupa MÜÜKI TUUA. Hurjoh!

Morgie ütles ...

Kumusse lähme suvel ja võtame lapsed kaasa. Et oleks kolm kärbest ühe hoobiga, siis Kumu lähedal on:
Kadriori park
Miiamillamanda lastemuuseum
ning jah, lauluväljak.

Lendav ütles ...

Kaltsukaga oli sihuke lugu, et mul on lihtsalt ontlikumat ülerõivast vaja. Mul on küll 2 jopet, aga üks on tiba kitsas ja teine jällegi lai (tuul saba all - võeh!) ja mõlemad üsna ära peetud. Kasukas, mis kerest paras, oli aga varrukatest veits kitsas ja õla tagant rebisin õmbluse puruks... Elva kaltsukates pole viimasel ajal sobivat kraami olnud, läksin siis Tallinna õnne katsuma (kuna ma seal juba niikuinii olin).

Mul kohe ei vea jopedega. Tahaks midagi odava (sest kallist ei jaksa hetkel osta) ja vastupidavat, parajat, mugavat... Kõige vingem jope on siiani see, mille 8 aastat tagasi sain Soli käest, see on küll paraku tööjope staatuses ja päälinna eputama ei kõlba minna, on juba(!) kulumise märke.

Kudzu ütles ...

Jopega ei saa kahjuks aidata. Aga mingi poolmantli moodi asjanduse leiaks ehk, mis on mulle suureks jäänud. Pluss veel muid riideid.

Lendav ütles ...

Misiganes, mis mu hindamatu tagumiku soojas hoiaks!

Kuna võiks rõivajahile tulla?

Kudzu ütles ...

Nädalavahetusel ja tööpäeviti õhtul peale viite:), muul ajal vihun teadust teha.
Ma annaks hea meelega ära asju, mis mul niisama seisavad ja kappe ummistavad.

Lendav ütles ...

Homme ma ei jõua, pean sugulastega sünnipäeva. Ülehomme olen maratoni puhul tööl. Esmaspäeva õhtul on kooriproov ja teisipäeval Kongutas vabariigi aastapäeva aktusel sellesamuse kooriga esinemine... Kõne alla võiks tulla kolmapäev, kui olen kella 6-ni trummitunnis, seega jõuaksin enne 7-t. Neljapäeval jälle tööl, reedel on järgmine vaba hetk. Ja muidugi järgmine nädalavahetus.

Kuidas ma nii hõivatud olen? See on lausa imelik...

Kudzu ütles ...

Kolmapäeva õhtu sobiks ideaalselt
mulle.

Lendav ütles ...

Siis paneme kolmapäeva lukku? Kui mul auto selle aja peale ikka käima läheb... Sest bussiga liiklemine võtab 5x rohkem aega ja siis küll ei jõuaks.

Kudzu ütles ...

Teisipäevast pidi soojemaks minema, miinus 35 asemel aint miinus 32:)
Siis on lootust, et äkki kolmapäeval on veel soojem ja auto läheb ikka käima.
Ühesõnaga, paneme kolmapäeva lukku!

Morgie ütles ...

mul seisab üks kunstkaruskasukas kodus, mis on mulle rinnust ja pepsist tiba väike
ära visata pole raatsinud, annaks ära kellelegi.
a ma ei tea, kas ma olen Lendavast piisavalt palju suurem...

Morgie ütles ...

Oma praeguse jope, kapuutsiga ja hästi sooja, sain ma just Tartu kaltsukast Kõige Pood, ülikooli raamatukogu taga.

Lendav ütles ...

Ei ole sa must suurem midagi. Järelikult tuleb kasukale teine perenaine leida.

Morgie ütles ...

Juba leidsin. Minu tibatilluke kaksikõde ajas selle selga ja rõõmustas. Ta peab ainult nööpe paar senti edasi õmblema.