esmaspäev, 27. detsember 2010

Unemaailm

Armas rahvas, oskate ehk öelda, mida tähendavad jõuluajal nähtud uned? Kui unes näha, et kallim niristab mulle suure rõõmuga valgete riiete peale rohelist ja punast värvi?
Kui leian oma lapsepõlvekodu aiast hiiglasuure hundikäpajälje? Näen seda hiigelhunti veel piki metsasihti minevat, korraks tagasi vaatavat, justkui tahaks midagi öelda?
Kuulen, kuidas keegi seletab, et minu sünnipäev, 15.02, polegi õige sünnipäev, vaid olin peale sündi surnud ja sel kuupäeval uuesti ellu ärganud?
Et kohtan unes naist, kes ütleb enda nimeks Leivaandja ja annab mulle omaküpsetatud leiba?

See on umbes sedasorti küsimine, nagu mu ema folkloorist, kus eideke läheb poodi sitsiriiet ostma ja küsib nõuannet: "Ütle nüid, kallis poepreili, mes ma nüid piaks tegema, kas ma ostan Miinale uue padjapööririide ja paikan Mihkli vana ää või ostan Mihklile uue padjapööririide ja paikan Miina vana ää? Ütle nüid, kallis poepreili?".

13 kommentaari:

Kudzu ütles ...

Ma nuputan isegi, mis tähendab, kui näed unes, et magad ja näed unes, et magad ja näed und. Pole enne sellist jama kogenud!
Ilmselt on jõuluaegne kuuseis unede nägemiseks eriti soodne.

Lendav ütles ...

Mul on mitmekordseid unesid küll olnud. Ärkan ühest unenäost teise unenäkku... Nüüd, paar päeva tagasi nägin unes hulka rahvast (mingi kokkutulek) ja mõtlesin, et näe, täna näen unes palju inimesi, eile nägin palju loomi...

Kudzu ütles ...

Üks noor naesterahvas ütles hiljaaegu, et tema ei näe mitte kunagi unenägusid. Ma ei teagi kohe, kas teda kadestada või tema pärast kurvastada, sest unenäomaailm on üks äraütlemata põnev paik.

Lendav ütles ...

Unemaailm on mu teine kodu. Vahel ilus, vahel hirmus, aga ikkagi kutsuv ja maagiline. Uned mind lohutavad ja kasvatavad, uni on mu muinasjutt ja mina olen kusagil hinges ikka see väike laps, kes neid muinasjutte armastab ja neis lausa elab.

Lendav ütles ...

Noh, kui vanarahvast uskuda, siis tuli kallim mulle vett tooma, aga kuna ma heeringat ei söönud, võttis teise stsenaariumi ja otsustas minu ellu veidi värvi juurde tuua, seda minu peale mäkerdades. Olgu.

Ja Leivaandja on tõenäoliselt mõni tööandja või ideetooja. Saame näha.

Aga hunt... temasarnast olen unes varemgi näinud, on mul selline ... unenägude hingeloom, vana ja tark.

Sünnipäevaga on asi keerulisem. Küllap meil on kõigil mitmeid sünnipäevi, mis tähistavad kas erinevaid eluetappe või muid tähtsaid juhtumisi.

Kudzu ütles ...

Ainumas asi, mis mulle meelde on jäänud: maja tähendab "mina". Kuna oma unedes seiklen ma vahetpidamata räämas majades või lagunevate kindlustes, siis ilmselt lagunen ma ka ise vaikselt koost. Samas - milline väljakutse renoveerijatele-restaureerijatele-hulluarstidele!

Lendav ütles ...

Maju on erinevaid, mõni on ehitusjärgus, aga jah, enamasti on nad millegipärast kuidagi väga väsinud olekuga.

Enne seda, kui oli ajaloo kõige kehvem päev, kukkus unes lagi sisse.

Väike Nõid ütles ...

Leiva kingituseks saamine - noortele armsama leidmist, vanematele rahulikku elu.

Nii ütleb raamat:)
Oled sa vana või noor, selles on küsimus:))))

Lendav ütles ...

Ma võtan selle armsama ja hakkan temaga rahulikult elama.

kaaren ütles ...

täpseim ning loogilisim

Metsamoor ütles ...

Mul oli metskits selsamal ööl unenäos, vaatas keerdus kaelaga Kasteheina teel, kere oli juba minekul, aga kel ja pea olid veel tare poole...

Lendav ütles ...

Lisan juurde, et need uned ei olnud mitte kõik ühel ööl, vaid mõne öö jooksul jõululaupäevast. Värvi kaela kallamine oli jõulupauba öösel, ülejäänud järgmistel öödel.

Henry Kalle ütles ...

olen kirjutanud midagi unest sest kogen samu nähtusi.
sõnastus ja mõtte esitlus võib tunduda keeruline kuid siiski võib anda mingi vastuse.