neljapäev, 23. detsember 2010

Rangid tagurpidi kaela!

Irmus armsad need vanarahva ennustusviisid.
Vanaastaõhtul tuleb ringi tõmmelda nagu orav rattas. Rangid peavad kõik aeg tagurpidi kaelas olema, ega muidu õigeid endeid ei näe. Joosta mõni tiir ümber maja, kuulata kolinaid ja helinaid, vahepeal tuba pühkida ja siis selle tolmu otsas seista, jälle kuulata, siis ronida (ikka rangid kaelas) kõrvalhoone katusele ja vaadata aknast sisse, kellel pärg peas ja kelle üldse pead pole (pulmad ja matused), siis lipata lauta, rabada lambaid (kui juhuslikult oinas satub kätte, on endal lootus mõni oinas või jäär altari ette vedada). Hinge tõmmata aega pole. Kohe laudast on hädasti vaja lipata tuppa ja pingi pealt ritta pandud meestemütsidest pimesi midagi krabada, selle järgi näeb, kas on uhke linnahärraga paariminek (kaabu) või karvase vanamehenässiga (karvamüts), variante on muidugi veel. Peale selle on laual veekauss, kus ujuvad nimelised pähklid või pilpad, kausi servadel on tähenduslike kirjadega paberilipakad ja oma "laevukesele" ei saa mitte soodsaid tuuli purjedesse puhumata jätta. Vajadusel tuleb seda küllalt tihti salaja korrata, sest loeb see, kuhu laevuke hommikuks on randunud ja ega siis kõike saa ka saatuse hooleks jätta.

Vahetevahel tuleb muidugi ohtralt süüa, nagu vanarahvale kombeks.

Ja trall jätkub, tinavalamine on kohustuslik. Selle kujude järgi näeb ka, kellele mehele minnakse või millisesse ametisse astutakse. Kohe selle järel oleks mõistlik panna põrandale vallaliste neidude nimelised terakuhjakesed ja ajada tuppa kana või kukk (kelle kätte saab), kes siis terade kallale tormab. Sealt näeb ära neiukeste abiellumise järjekorra. Aga see ei ole veel kõik - nüüd tuleks kusagilt leida prussakas (see on küll venemõjuline ennustamisviis) ja viia see ristteele - kuhu sitikas sibab, sealt on kosilast oodata. Ja siis kähku tuppa tagasi, kus majaperemees takkudest õhulised kerad teeb, neile nimed (ikka abiellumisealised neiud ja peiud), paneb kerakesed paari ja süütab - kui mõlemad paarilised põlemises tekkiva soojuse käigus üles tõusevad, saab neist paarisrahvas.

Niiviisi. Kui eelneva tegevuse käigus pole maja imekombel põlema läinud (või on kustutustööd küllalt kiired olnud), saab ennustamisega jätkata.

Nüüd on aeg õlgede (võibolla peaks seda siiski enne takupõletamist tegema, oleks närvikõdi rohkem?) loopimise käes (õlgede hulk laes on korrelatsioonis tuleva aasta viljasaagiga), peale mida võib kohe edasi loopida, nimelt kingi ja saapaid, kui on, siis kalosse. Kui ninaga majast välja, siis lahkumist (kolimist, abiellumist vms), kui sissepoole, siis ikka kojujäämist tähendavad*. Peale seda tuleb kindlasti võtta mõni paks ja (vanarahva soovituse järgi) ristiga raamat (kuigi kogemus näitab, et ka kõik teised trükised sobivad), avada see suvalise koha pealt ja panna näpp mingile kirjakohale. Kui juhtub rõõmus salm, on uuel aastal hästi, kui sõjakas või muidu vilets, siis.... me seda ennustust ei usu.

Vahepeal ei tohi unustada laevukeste suunamist õigesse sadamasse. Regulaarselt ja salaja.

Rangid peavad loomulikult kaelas olema, ikka tagurpidi. Nüüd on õige aeg keerata taguots kolde poole ja kummardada, jalgevahelt tulle vaadates näeb täiesti surmkindlalt kas tulevase nägu või surnukirstu (viimane tähendab seda, mida te juba arvata võite). Kui pea juba piisavalt ringi käib ja hakkate ümber kukkuma ja minestama, on paras aeg südamekinnituseks terve heeringas nahka panna (mitte juua vett kõrvale!) ja oodata, kes unes vett tuleb ulatama. Et ikka kindel olla, peaks pea ka kammimata jätma ja ühe soki jalga, siis on peiul üks tulek nii vee, kammi kui teise sokiga sinna unenäkku.

Kõiki ennustusviise te niikuinii läbi teha ei jõua, nii et kõiki ma siia ka ei kirjutanud.

Kui te peale seda mürglit hommikul ärkate ja ei ole aida katuselt alla kukkunud, majja sisse põlenud, janusse surnud, kurnatusse kadunud, siis on vägagi tõenäoline et te saate mehele. Ja kui ei saa, siis sureb keegi suguvõsast. Kunagi ikka. Need kaks asja on kõige olulisemad. Viljasaagi ennustamine järgneb pulmadele ja matustele tihedas rebimises.

Nii et Kudzu, hoia alt! Kui me sellest programmist ka veerandi peaksime ära tegema, oleme lausa professionaalsele tasemele jõudnud! Ja pulmadest ning matustest (ja rukkisaagist) puudust ei tule! Tõenäoliselt oleme aasta pärast neist katkematutest pidustustest surmväsinud! Ja mis kõige tähtsam - arenemisvajadust ei ennusta ükski esiaegne meetod, tuleval aastal saad pidevast arenemisest puhata.

Andmed suvaliselt ümber jutustatud Mall Hiiemäe raamatust "Pühad ja argised ajad rahvakalendris".

* Tänapäeval on kingaloopimisega eriti kaval ennustada firmapidudel - kes saab kinga, kes ei saa... Ülemustel kohe lihtsam koondatavaid leida.

---

Ahjaa, veel meenus, et tinavalamise vett ei maksa ometi ära visata - see oleks arutu raiskamine. Tinakribalatega vesi tuleb sauna viia ja seal ennast sellega pesta. Siis on saabuval aastal õnne nagu muda.

6 kommentaari:

Kudzu ütles ...

Oo, kui fantaasiaküllased ideed! Nüüd on ainus küsimus, kust saada piisaval hulgal range kaelas kandmiseks.
Tinapanenmise käigus saab õlge loopida, takku põletada ja kui pärast end keeva veega üle valada ning alasti ristteele joosta, siis näed, kust suunast tullakse. Tartus, pakun, tullakse Raja tn suunast. Katsetame igatahes!!!!!

Lendav ütles ...

:D

Lendav ütles ...

Ei ole see asi nii hull. Rangid võtab igaüks ise kaasa - kes kuidas just rakmes olla tahab.

Keeva vett ei ole kusagil mainitud. Tina seda vett küll keema ei jõua ajada. Muidugi võib siiski vee keema ajada ja siis sellesse toore muna supsata - selle hüübinud lataka järgi on samuti ennustatud. Aga keeva vee pealevalamisest saadavatest põletushaavadest ma keeldun! Enne olen nõus Su naabrimutilt kana varastama!

Alasti teeristile võiks joosta küll - pole isegi pikk maa! Võib isegi kana kaenlas joosta, rangid truult kaelas! Kes kõige enne hullari autosse tiritakse, on võitja! See läheb näiteks hulluarstile mehele vms...

Kudzu ütles ...

Kuna meil sauna pole, siis ongi hea joosta külmast vannitoast läbi lumie aia alasti ristteele, karjuda umbluu ja keerutada naabritädilt virutatud kana ümber pea. Kes siis esimesena autosse topitakse, saab hulluarstile mehele ja pärib uuel aastal rohkesti raha ja reisimist. (Ja ei mingit enesearengut)

Lendav ütles ...

Täpselt!

Kudzu ütles ...

Ja hüva jõulu Sulle, armas Lendav! Sinu perele ka!