laupäev, 30. jaanuar 2010

Geni

Mul jälle uus vaimustus. Laste tädi (eksmehe õde) saatis geni kutse, hakkasin siis üles märkima, keda mäletan... Esimese hooga sai 70. Natuke hiljem jätkasin, mingil hetkel tuli ema appi, juba on 160. Kutsusin mõnda sugulast ka seltsi, nendegi poolt puu muudkui täieneb (küll aeglasemalt). Kui nüüd saaks edasi, vana-vana-vanemad on enamuses nimesidpidi olemas, sünni-surmadaatumid küll puuduvad... Aga kaugemale niiviisi lambist ei tea. On küll fotosid, näiteks isapoolne vanaema ja vanaisa oma esimese pojaga, kõrval seisavad mu vanaema ema ja isa ning koguni vanaema. Ja ma tean edasi ainult vanaema isa nime: Jaan Tamm. Oeh, sellenimelisi oli ju siinmaal umbes miljon. Vanaema sündis mõisamoonakate perre, kolisid iga paari aasta pärast uue mõisa juurde... Vanaema sünnikohaks olla Kavilda. Ja muud ei tea... Võimatu. Ja kõik vanemad inimesed, kellelt võiks mingit puuduvat infot saada, on kas seniilsed või surnud.

Sihuke hasart on praegu! Küll otsiks, kui oskaks, kustkohast!

Ema väänan ma kuivaks, ta harrastab muidu ristsõnade täitmist, jätku nüüd mõni aeg vahele ja sügagu oma mälu siin. Ja kui mitte varem, siis kevadel lähen Saaremaale tädi kiusama, ta on emast 14 aastat vanem ja mäletab nii mõndagi.

9 kommentaari:

Sol ütles ...

Mina liitusin Geniga umbes kuu aega tagasi. Meie suguharu on nii aktiivne, et esivanemad on juba 5-6põlve kirja pandud ja mõned ka muistsete fotodega varustatud. Mul oli ka Geni-hasart, vaadata ja imestada, milliseid sugulasi mul olemas on, keda ma iial elus näinud pole ja tõenäoliselt ei näegi. Samuti tekkis mul mõtteid,et Geni-st võiks ju muud kasu ka olla, peale selle, et näed oma sugulaste nimesid ja fotosid ning saad sünnipäevaks õnnitlusi saata.
Kirjas võiks olla ametid ja hobid, siis saaks näha, kas suguvõsas on mingeid pärilikke kalduvusi. Nt. mõnes suguharus on palju arste, muusikuid vms. Ja siis võiks veel olla statistika haiguste, õnnetuste või kehvade harjumuste kohta suguvõsas,nagu alkoholism vms. Aga see on muidugi utoopia...

Lendav ütles ...

Seda kõike saab kirja panna, ainuke viga on, et keegi ei viitsi...

Kudzu ütles ...

Genist sain ma nt teada, et mu eks-ja praegune abikaasa kuuluvad ühte suguvõsasse. Mitte küll veresuguluse kaudu, aga siiski. Pärast seda kadus huvi ära, et juma teab, mis sealt veel välja koorub.

Lendav ütles ...

Noh, mingitpidi oleme me kõik sugulased, mõni lihtsalt kaugemalt. Mind huvitab pigem see, kas keegi suudab nendest pagana kirikuraamatutest sotti saada. Miina ja Daniel Hirsch, neid ma tean, on koguni piltegi (albumid on minu käes). Aga edasi? Ma tean, et nad on Puhjast Rõngu aladele kolinud, aga see on ka kõik...

Ja emapoolne vanaisa oli oma isal 23. laps, muidugi teise naisega (esimene oli peale 11 last ära surnud). Kah huvitav fakt (ema mälust saime ainult 16 nime), pealegi käib asjaga kaasa legend, et võimekas vanavanaisa olla kusagilt ülemere soojalt maalt, igatahes pruunisilmsete liin tuleb sealt.

Pildid kavatsen üles panna, sest ega neid enamusel sugulastest vist pole.

Mu eksabikaasa oli ka miskitpidi hõimlane, meie kauged sugulased olid omavahel abiellunud. No ja siis? See ei häiri mind enam ammu. Ma vastutangi ainult ise enda eest, kuidas ülejäänud sugulased omavahel paarituvad, sinna ei saa ma ju midagi teha.

kaaren ütles ...

Või jummal-jummal.
Mul on palju-palju sugulasi, kellest mõnesid lähedasemaid pole ma pärast põhikooli enam näinud. Siis on yhed sugulased veel, keda ma nägin yle-eelmine suvi tänu oma kaine autojuhi ametile (paluti suguvõsa kokqtuleqle)
Ning on veel terve kari neid, kellest pole isegi qlnud, miskipärast ei räägita ka (mammi on selle poolest hämmastavalt kidakeelne)
Ning ametite tase qlub TY juurast & EV kaiceväe juhtkonnast qni myyja, kivisepa & kõrgharit veterinaarini. Seepärast ma ytlesingi - jummal!
Olgu õnnistet see sõce (isa õde), kes eespoolmainit kokqtuleq korraldas. Mu silmaring sai korraliqlt avardet, & nyyd ootan tegeliqlt emapoolsete ylesastumist. Ise olen nurjatu migrant, oma esivanemate maalt kaugele matkanud:P

Lendav ütles ...

See geni läks mul üle mõistuse. Keegi leidis oma tehtud puus kokkulangemisi minu puuga ja pookisime puud kokku. Ja see juhtus olema üks fanaatik, kellel on õnnestunud puud üüratult kasvatada, lisada sinna, nii nagu mindki, sadu puukasvatajaid, kes omakorda on kutsunud tohutu hulga jne jne. Igatahes olen ma kuidagi seotud 33 miljoni inimesega kõikvõimalikes riikides. Ise sain vaevalt 440 inimest kokku, nüüd siis... peaaegu lõputu hulk. No ja siis leidsin sellessamas puus ühe Kanadalase (saarlaste järeltulija) tehtud sugupuu, mis klappis suurelt osalt minu ema suguvõsaga kokku. Liitsime need kokku ja... nüüd on minule teadaolev esimene otsene esivanem sündinud 1742, Pavel Magus... Ja isa poolt on esimene teadaolev taat Markus Irs, sünniaasta küll teadmata, aga poeg Jakob oli sündinud 1769. Ühe kena esiema perenimi oli Muri... Ja kusagil kaugemalt puuoksipidi hulkudes leidsin haru, mille eesotsas oli Muda Jaak ning riburadapidi tulid edasi perekond Laisk (sh. meesterahvas nimega Lutsi Laisk). Sealtharust leidsin ka kena nime Tähve Pira. Teises harukeses aga oli väga levinud mehenimi Aad ja naisenimi Eed. Urre Jurri nimi kõlab ka huvitavalt. Veel leidsin naisterahva, kelle nimi oli Lehn?! Või esivanem nimega Murri Ado Jurri. Kirjapruuk on vägev.

Kauge sugulane on kõva tööd teinud. Tubli mees. Olla põhiliselt Saagast andmeid korjanud, mina ei tea, kuidas ta nendelt iidsetelt manuskriptidelt üldse midagi aru sai...

Lendav ütles ...

Ps. Anneli Kaarna (ja ta pere) on keegi täiesti adekvaatselt sinna tohutusse puusse sisse pannud. Ja veel teisigi leidsin. Igatahes, kui on huvi liituda ja vaadata, mida on ajaloolistest ürikutest välja tuhnitud, võin aidata.

Skarabeus ütles ...

Naisenimi Eed olla vana eesti nimi. Oli meil kunagi laulja Paul Allik,kelle noor naine on nimega Eed.
Kui kaevuda ajalooarhiivi Saaga, siis aegapidi saab ka kirikuraamatutest sotti.

Skarabeus ütles ...

"Väga-väga-naine" möllab ka esivanemate kallal,mul nii värvikaid tegelasi võtta poleks:
http://mahamure.blogspot.com.ee/2016/08/uks-esiema.html