teisipäev, 3. november 2009

Kiiks

Moorike algatas teema. Algul olin teema jätkamise suhtes üsna skeptiline, aga kui edasi mõelda, siis kiiksud teevadki meist ju omamoodi isiksused, eraldavad teistest, muudavad maailma mitmekesisemaks...

Minu üks kiikse on ignorantsus raha suhtes. Päris suur hulk tegevusi, mida võiks tööks nimetada, ei too mulle mingit materiaalset kasu. Vahel saan isegi kahju. Aga tegemata ka jätta ei saa. Ma ei tee ühtki näitust arvestades, kui palju ma sealt kasu võiks saada. Enamasti eriti ei saagi. Aga rõõmu küll.

Veel on üks kiikse, et ma tunnen endas liikuvaid ja vahelduvaid rütme. Kui ostsin oma teise trummi, käisin trumm paberkotis mööda Tartut, tajusin kotist tulevaid trummirütme. Reaalselt neid polnud, aga minu jaoks olid need niisama reaalsed, kui autod teel ja inimesed ostukeskustes. Täna trummiringis oli jälle see tunne, et ma ise olengi rütm, olgugi, et koordinatsioon on veel kehv. See otsus trummi õppima minna on mu selle sügise üks parematest.

Maailmaga (ehk siis küll ainult linnaühiskonnaga) vastandab mind see kiiks, et mulle meeldib metsik loodus. Ja ma ei saa aru, miks ei võiks olla tagaaias mõni metsik nurk siilile, konnadele, putukatele, heintaimedele... Euromuru on ilus küll, aga oma kodu lähedal näen hea meelega ka midagi metsikut. Kasvõi natukenegi...

Kiiksuks võib nimetada vist ka seda, et ma olen nõus leppima küllalt kehvade elutingimustega. Noh, virisen ikka vahel, aga saan täiesti hakkama kaevuga õuel, kemmerguga puukuuri taga ja ahjuga toas. Ainus asi, millest tõesti puudust tunnen, on pesumasin... Ma ei salli käsitsi pesu pesemist, eriti suuri riideid - teksad, tekikotid...

Tänapäevases beibekultuuriruumis võib vist kiiksuks nimetada ka seda, et mu laiad ja tumedad kulmud on kitkumata.

Et üldjuhul ma ei häbene oma alastust, alates sellest ajast, kui olin kunstikoolis tudengitele modelliks.

Et inimesed on mulle olulisemad, kui mistahes materiaalne omand.

Et ma olen olemas sellepärast, et armastan.

Seda võiks lõputult jätkata. Jätkake nüüd teie, mis on teie kiiksud?

9 kommentaari:

kaaren ütles ...

Mul ei olegi kiixe. Kõik võimaliqd ylesloetavad alternatiivomadused on nii yldlevinud, tavalised, igavad, ammunähtud. Ma hakkaxin ennast ilgelt kordama, q asuxin võrdlema ennast ning Ainult Minu Peas Existeeriva Tavalise Inimese omadusi. Ka võrreldes siinkandis levinud harimata, sallimata, vaimsust omamata rahva seas pole ma sugugi originaalne tegelane. Ikka tavaline laisk kodanik, kelle juurest ei leia midagi erilist närida.
Megairw.

Gerda ütles ...

Minul on hektel kodukiiks :) Ma olen aru saanud, et mul puudub KODU. Ega ma ju praegugi kodutu ole, aga no oma tahan. ja niimoodi tahan, et see on halvanud mu mõistuse juba. Need, kes mu lähedal, saavad aru. Ja ilmselt loodavad iga oma ihurakuga, et minust jälle normaalne kodanik saaks. aga vat ei saa. Ei saa enne, kui mul on KODU.

Lendav ütles ...

Kodukiiks on ka väga tuttav. Mul on see juba aastaid. Enamasti on see uinuvas või õigemini öelda tukkuvas olekus. Pidev kodutuse tunne. Mätsin seda kõige muu alla, aga...
Ikka, kui näen mõnda sümpaatset (elaniketa) kohta, hakkan kohe mõtlema, et aga kui... Mis oleks, kui tõesti...?

Gerda aka Väike Nõid ütles ...

Ahhh..Mulle ei ole isegi seda vaja, et see sümpaatne koht oleks elaniketa... Mina kõnnin töölt koju ja vaatan seda eramajade rida (see jube Elva eramajade rohkus).. Unistan..Mida mina teeksin teisiti..Kas mulle meeldiks selline maja/aed/kardin akna ees.. Algul oli see justkui mäng, nüüd aga teeb järjest rohkem ja rohkem haiget. Mina ju tahan ka KODU. Et lähen koju, panen oma selja taga kinni õuevärava..Lasen enda ees tuppa vöödilise kiisu, panen ahju tule. Õudneeee on elada elava kujtlusvõimega

Sol ütles ...

Tänapäeva beibekultuuris on kulmude kitkumata jätmine väike tühine kiiks. Aga Väga Suur Kiiks on, kui üks teine kehaosa (see, mida pole viisakas nimetada) kitkumata-pügamata on...
Ujulas ja avalikus saunas käies põhjustab see Väga halvakspanevaid kõrvalpilke teiste noorte naiste poolt. Fui, missugune ropp ja vanamoodne inimene, ütlevad need.

Anonüümne ütles ...

eriti kui olla looduse poolt õnnistet tugeva karvakasukaga, samas mitte olla mees...
K.

kaaren ütles ...

Ei, qjutlusvõime ei ole õudne. Millalgi, q sul on oma kodu, saad mälupildipangast valmis siseqjundusmaterjali võtta. Harva juhtub, et kohe, laxti, paned uues kodus asjad õieti paika. Head fantaasiaqjundamist!

Morgie ütles ...

ei teate, aeg on nii kaugele jõudnud, et ka mehel peab alumine põõsas niidetud olema...
me muidugi ei tea, mis meeste riietusruumis toimub, aga karta on, et sealgi lendab trenditeadlikke pilke tõhusamate puhmaste suunas.
bush is so last year!

Skarabeus ütles ...

Annan sulle head nõu tekikottide pesemise asjus.Ajal,mil mul polnud masinat,aga oli vann,panin voodipesu pulbriga likku päevaks.Hiljem viskasin paar kannutäit keeduvett hulka.Siis võtsin tavalise kemmergupumba ja töötlesin pesu läbi sellega.Otse uskumatu,aga toimis!