pühapäev, 14. juuni 2015

Hooajaline sõltuvus?

Just lugesin uudist, et nutitelefonisõltuvus on tõsine ja kiiresti leviv haigus. No mul seda pole. Pole lihtsalt sellist telefoni ja ei oska tahta ka. Aga muid sõltuvusi on jalaga segada. Näiteks seesamune arvutisõltuvus. Võiks ju teha selle ehk korra päevas lahti, kiigata postkasti ja aitab küll. Aga ei, midagi oleks nagu puudu, kui hommikukohvi või -tee kõrvale blogisid ei saa lugeda. Ja õhtul enne magamaminekut. Ja võibolla ka lõuna ajal. Võibolla lausa mitu korda. Nojah, lehti mul ei käi, telekat ka pole. Olgu siis nii.

Nüüd on hakanud üks teine sõltuvus seda kõrvale tõrjuma, nimelt aiasõltuvus. Mul on südamest kahju, et see ei ole minu aed, aga ega ma sellest ennast väga segada ka lase. Ainult niipalju, et ma ei raatsi siia taimi osta. Võibolla pean nad kõik kunagi siia maha jätma, kes teab...? Nii et ostmise asemel suuri plaane ei tee ja võtan lihtsalt vastu teiste inimeste rohimise jäägid. Suhteliselt valimatult. 2 nädalat tagasi vedasin kastitäie nodi koorikaaslase juurest, eile käisin töökaaslase juures harvendamas likvideerimisele kuuluvat peenart. Ahnus, ahnus, lase mind lahti! Pistsin saadud taimekesed mulda, eks ajapikku on näha, mis neist saab ja tõenäoliselt peab mõne ka ümber tõstma. Nimedega on muidugi kehvasti, sest kes see jõuab korraga 20 taimemudilase nimed meelde jätta? Mina küll mitte. Ja eile toodud taimede nimesid ei teadnud juba eelminegi omanik mitte. Aga noh. Küll nad tulevad. Juba ma olen ennast interneti abil koolitanud, viimase paari päeva jooksul olen päris mitu nime ära õppinud :) Ja mul on haritud sõpru ka, kellelt küsida.

Ükskõik, mis sellest aiast siin ka lõpuks saab, esialgu on loota, et üks talv veel (ja ehk näeb siin ka järgmist suve ja uhkemaid peenraid). Maja pole müüki veel pandud, perenaisel oli jalaop ja ta pole saanud asjaga tegelda. Las ta venib, mul pole hetkel veel kiiret kuhugi. Õpipoisi aeg aias :)
Minu lilled ja murulapp, Ruudi korsten
Kuumaasikad. Kas pole ilus värviline maasikaklump? Lillaõieline hübriid :D
Mul on mitmeid huvitavaid sõltuvusi. Aga on ka neid, mis on puudu. Näiteks ei ole üldse koristamissõltuvust. Iga kell võin jätta toas kapiääred tolmuseks ja pesemata tassi lauanurgale ning minna hoopis õue, et pojengi juurest mõni naadileht rohida. Ei tea, kas see on nüüd halb või hea...?

Igasuguseid sõltuvusi on olemas. Osad on tegevussõltuvused (teleka vaatamine, mängusõltuvus, kasiinosõltuvus jne), osad sõltuvused mingitest ainetest. Näiteks suhkrusõltuvus, kohvisõltuvus, alkoholism, narkomaania, spermasõltuvus jne. Mul on mullasõltuvus. Ei või kindaid rohimiseks kätte panna. Ja paljaid taimevarsi tahan sõrmede vahel tunda :) Mõnus :) Küünealused on küll hukas, aga mis sest :)

Ah jaa, ütlesin siin, et ei osta midagi. Tegelikult ostsin küll. Paar taime raudürti maja ette, kus oli selleks just sobiv koht. Sinna oli punast vaja. Mis me sellest järeldame? Seda, et mul ei ole üldse mingeid põhimõtteid ja rikun isegi oma enda pandud reegleid. See-eest õnnestus mul leida interneti avarustest lubadus, et raudürti saab pidada üle talve pistokstena. Jälle huvitav väljakutse :)

11 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

ma igaks juhuks i räägi kellelegi, mida ma põhjas kaasa tõin, ma ei julge seda isegi endale rääkida :) sõltuvusel on ka väga raskekujulisi vorme :P

Kodulehe tegemine ütles ...

Väga kenad pildid :)

Fideelia ütles ...

Mis see spermasõltuvus on? :)
Ma tean küll, mida tähendab nutitelefon. Jubedamat piinariista ei olegi. Hakkad pilti tegema, näpud lähevad tahtmatult 10 erineva nupu vastu kas telefoni serval või puuteekraanil ja aparaat hakkab tegema 10 erinevat asja korraga, ainult mitte pilti. Ma ei osta iialgi nutitelefoni! Telefon on helistamiseks, arvuti on töö- ja suhtlusvahend ning fotokas on pildistamiseks.

Lendav ütles ...

Guugelda "semen addiction" ja sa näed :)

Lendav ütles ...

Näiteks selline väike lõiguke:

In fact, semen has a very complicated chemical profile, containing over 50 different compounds (including hormones, neurotransmitters, endorphins and immunosupressants) each with a special function and occurring in different concentrations within the seminal plasma. Perhaps the most striking of these compounds is the bundle of mood-enhancing chemicals in semen. There is good in this goo. Such anxiolytic chemicals include, but are by no means limited to, cortisol (known to increase affection), estrone (which elevates mood), prolactin (a natural antidepressant), oxytocin (also elevates mood), thyrotropin-releasing hormone (another antidepressant), melatonin (a sleep-inducing agent) and even serotonin (perhaps the most well-known antidepressant neurotransmitter).

Šokolaadisõltuvus on ju olemas. Ja kui palju sealt siis türoksiini (ehk serotoniini eelainet) saab? Aga vaata seda nimekirja, kas pole ilus? Vabalt tuleb sõltuvus :)

Spermast saab aru. Aga muld? Mis pagana aine seal sõltuvust tekitab? Ja veel läbi näppude? See on mingi vanemate inimeste teema. Et näpud mulda. Kuigi, tuleb tunnistada, et mulle meeldis ka lapsena niiskele siledale mullapinnale kuivadest mullatükikestest liivamandalaid pudistada, see oli nauding :)

Fideelia ütles ...

Ehk et spermasõltlased manustavad seda oraalselt, et mineralid jms kätte saada või imenduvad kasulikud ained ka läbi tupe organismi? :) Muld vast tekitab taktiilset sõltuvust, millele lisandub meeldiv lõhn peale vihma näiteks. Isegi mulle kui väga aianduskaugele inimesele meeldivad mulla lõhn, traktorid, põllud ja vabadus.

mustkaaren ütles ...

Aga need sõltuvusteks nimetatud tegevused on lihtsalt mõnnad loomingulised ettevõtmised. Ma ei tahaks yhestki hääst sõltuvusest loobuda.
Nagu stressigagi, et lisaks pahale stressile on olemas ka positiivne stress ehk rõõmusurve.
Tervitan ja soovin palju ning pikki meeldivaid joobe-elamusi.

Lendav ütles ...

Tänan-tänan! Sobivaid ja joovastavaid elamusi Sullegi!

Aga tupe limaskestad on vähemalt sama hea kui suukaudne manustamine. Kui mitte parem. See on vana tõde, et sealtkaudu narkootikume ja ravimeid manustades jõuavad nad väga otse vereringesse ja mujale organismi. Näiteks korralikuks alkoholijoobeks kulub altpoolt palju vähem alkoholi, kui juues. Räägitakse. Mida see limaskestadega teeb, ma parem ei kujuta ette...

Fideelia ütles ...

IRW :D

Hundi ulg ütles ...

Anatoomilis-biokeemiliste sõltuvuste kõrval tundub see mullasõltuvus üpris süütuke :)

Köögikata ütles ...

Oi, aga mu mehel on tekkinud koristamissõltuvus - milline mõnu, sest mul ka puudub see täiesti. :D