esmaspäev, 2. veebruar 2009

Perekond

Lugesin Kudzut ja Morgiet, hakkasin mõtisklema, mis on siis perekond minu jaoks.

Leibkonnana olen muidugi ühes oma lastega. Ja paraku ikka vahelduva eduga ka emaga (seda seost loodan küll lähitulevikus võimalikult vähendada). Ja siiski ka Helikariga, kelle palgast kukuvad naeruväärsed, aga siiski pidevad alimendid.

Aga väljaspool rahalisi suhteid on perekond küll päris lai mõiste. Kõigepealt veresugulased - õde (isapoolseid poolõdesid ja ka venda ma oma perekonna osana ei tunne), õe lapsed, tädi, tädide-onude lapsed, nende lapsed... Ja siis veel mõned sugulased, kes on kaugemalt - näiteks Alar (meie vanaisad olid vennad).

Peale veresugulaste on mul päris tugev vaimse perekonna tunne. Nende hulka kuuluvad mõned skulptorid (Hannes on nagu vend, Hallan võiks ehk tädipoeg olla, Endel on onu eest, Olev, Raivo, Andres...). Iga kord, kui me mõnedel puupäevadel kohtume, on tõeline suguvõsa kokkutuleku tunne. Ja siia kuuluvad ka mõned sõbrannad, need, kes on läbi aastate alles jäänud.

Vaimse suguvõsa alla saab liigitada ka segakoori. Ma olen seal ainult aasta laulmas käinud, aga juba on see väga omaks saanud. Kõik inimesed ükshaaval võttes muidugi väga lähedased pole, mõned on see-eest eriti. Ja ma tunnen, et ma ei valeta mitte, kui ma ka nende kohta ütlen "perekond".

Praegu vaatan ja mõtlen, kummaline, et ma tunnen oma perekonna osana inimesi, kellega ma kuigi tihti ei suhtle ja samas jäävad sellest välja nii mõnedki tegelikult väga head sõbrad... Ei oska seda tunnet seletada. See on võibolla seotud kuidagi ka sellega, kui lähedale ma emotsionaalselt kedagi lasen. Ka hea sõbraga võib mõnes mõttes olla suur distants, peretunne ja sõprus ei pruugi mitte kokku langeda. Näiteks kasvõi naaber Frugo - parim naaber, kes mul iial olnud on, ometi ei tunne ma teda kuidagi kuuluvat isegi mitte vaimsesse suguvõsasse.

Igatahes ei jõua ma neid füüsilisi ja vaimseid sugulasi siia kõiki üles kirjutada, hea on teada, et mu hõim on suur.

Lisa: Kaaren ütleb, et kui keegi nimetab teda oma pere osaks, siis ta kohe vastu küsib: "Kas sina oled mind talvel toitnud?" ehk siis pere on majandusliku vastutusega seotud üksus. Mina liidan siia ikkagi ka emotsionaalse toetuse, selle järgi võin vabalt öelda, et ka need vaimsed perekonnad on mind talvel toitnud. Ilma nendeta... Mind võibolla polekski.

Kommentaare ei ole: