kolmapäev, 18. märts 2015

Kiire visand

No ei jõua, tee mis tahad. Aga midagi ma siia ikka panen, olgu siis poolik. Küll varsti valmis tööd ka näeb.

Näe, praad!
Ma pean mingi teistsuguse süsteemi välja mõtlema. Kuidas joonistada (praegu olen arvutist sõltuv ja ei jaksa iga sobiv hetk masinat lapselt ära tirida, ta hakkab ju vastu) ja kuhu oma päevaplaanis joonistamise  aeg sokutada. Praegu kipub aeg kuidagi väga lappama. Enam-vähem korraliku pildi joonistamine võtab ikka 2-3-4 tundi, seda ei tee niisama joostes valmis.

Käisime täna Laglega Tartu Kunstikoolis lahtiste uste päeval, väga-väga-väga ilus ja rõõmus päev oli. Isegi Lagle, kes muidu võõraste inimeste hulgas kipub olema endassetõmbunud ja ükskõikne (eriti, mis puudutab igasuguseid kooli-teemasid*), oli vaimustuses. Ometigi üks koht, kus õpilasse suhtutakse nagu inimesse. Ma ju rääkisin, aga ega ta enne ei uskunud, kui ise nägi.

Homne päev saab arvatavasti mööduma rongis ja Talnas. Seega ei pruugi pilti saada. Eks näis. Kui homme ei jõua, siis kohtumiseni reedel!

*Kujutate ette, tal on ABSOLUUTSELT ükskõik, mis hinded tal koolis on. Ja kui keegi (mina või vanaema või õpetaja) püüab teda tegutsema sundida, siis hinded ei ole üldse mingi argument. Ainukesed asjad, mida ta vabatahtlikult teeb, on need, mis talle kas meeldivad või mille vajalikkusest ta aru saab. Keemia ja trigonomeetria vajalikkusest isiklikus elus ei ole ta aru saanud, nii et arvake ise, kuidas ta neisse suhtub ja mis hinnetelehel selle koha peal on... Ja siin ei aita ükski veenmine. Kui ise huvi ei tunne, siis vägisi ei saa üldse midagi, läheb täitsa lukku.

8 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Kakulisel paistab hea silmavaade tulema :) Kas meie olime selles vanuses teistsugused ? MInul oli nt mata 2/3 keskaajal:D

mustkaaren ütles ...

Kunstikas avanevad paljud kylma kätte jäänud õied.

Anonüümne ütles ...

Mind ei huvitanud ka hinded enne kui alles ülikoolis. Viimases maksti stippi heade hinnete eest, nii et oli majanduslikult kasulik neid saada. Põhi- ja keskkoolis polnud sedagi lootust:)

Kogemata sattuja vol2 ütles ...

Noh, ma mängiks nüüd "saatana advokaati" ja küsiks - aga mis reaalset, praktilist kasu on Tartu kunstikoolis joonte paberile vedamisest ehk palju inimesi neist joontest end ära toidab, sest lõppude lõpuks on see igasugu "vaimlise" tegevuse alusmüür, tühja kõhuga lageda taeva all raskest tööst vaevatuna ei tee ei kunsti ega kultuuri. V-b peaks noor neiu avama näiteks CV online'i või mingi sarnase portaali ja siis näeb, millisel asjal praktilist väärtust ka on tänapäeval.
Ma mitte pahapärast, vaid niisama jagan mõtteid elust-olust. :) Eesti tavakooli läbinuna muidugi olen nõus, et õpitava sügavuti mõtestamist seostatuna ümbritseva eluga meie õpetajaid valdavalt kas ei tahtnud või ei osanud või ei jaksanud tuua.

notsu ütles ...

kui paljud ikka keskkoolist kohe elukutse saavad? kunstikoolis on ka üldained olemas, nagu kutsekates ikka. ma tean küll inimesi, kes on kunstikooli baasilt ülikooli õppima läinud, nii et see ei blokeeri ka kõrgemat haridust, selles mõttes keskkool nagu keskkool ikka.

Lendav ütles ...

Erinevalt suvalisest tavakoolist on kunstikool inimlik. Võrreldes kahe aastakümne taguse ajaga on lugu veel paremaks läinud. Kui tavakoolis antakse enamasti aine tuima ja seosetu (elu, maailma ja teiste õppeainetega seostamata siis) klimbina, siis kunstikoolis on ained omavahel integreeritud. Näiteks trükimeedia kujundajale konkreetsest õpetatavast keemia või geograafia peatükist raamatu kujundamine vms. Kõik saab tehtud ja õpitud ja samas on sellel tegevusel mingi mõtestatud eesmärk. Tüdruk ei sobi tavakooli, CV online lugemine ei oleks talle mingi päästja. Ma saan tast aru küll, olin ka ise selline, kes ei suutnud ennast sundida kuigi kauaks mingeid minu jaoks arusaamatu eesmärgiga asju õppima. Tema on ausalt öelda veel hullem, teebki ainult neid asju, millel näeb mõtte olevat. Koolis on aga palju mõttetut. Kõige mõttetum on see, et sealt saab suure hulga teadmisi, mis ei moodusta omavahel mitte mingit tervikut.

Kunstikoolist saab keskhariduse, millega on põhimõtteliselt võimalik ükskõik kuhu edasi minna. Ja peale selle ka eriala.
Seal on üldiselt täiesti praktilised erialad. Joonte vedamine on selle juures lihtsalt boonuseks :)

Sama hästi võiks küsida, miks pool ülikooli seal on? Semiootikud ja usuteadlased ja?

Lendav ütles ...

St. miks pooled üliõpilased on ülikoolis õppimas semiootikat, usuteadust, filoloogiat, etnograafiat, etnoloogiat jm "imelikke ja kasutuid" aineid?

Anonüümne ütles ...

Kõik inimesed ei sobi insenerideks, keemikuteks, IT-meesteks-naisteks, jne ehk nn kõvade erialade peale. Igale ikka oma, eksole. Võib-olla on just Lagle tulevikus see, kelle pilte me kõik raske raha eest endale seinale üritame rebida.
PS Ma loodan muidugi omakasupüüdlikult sõbrahinnale:)