esmaspäev, 17. märts 2014

Puhata ja mängida

Kas keegi oskaks öelda, millised piirangud on tööajale - näiteks mitu öövahetust jutti (või nädala jooksul vms) võib inimeselt nõuda? Kas ma pean nädala (7 päeva) lõikes saama puhkeaega ja kui palju (mitu tundi) ja kui palju sellest peab järjest olema?

Ma lugesin seda paganama töö- ja puhkeaja seadust ja see oli mu väsinud ajule pisut liig. Oskab keegi inimeste keeli ümber seletada?

Minu tööajad on kas hommikul 9-st õhtul 21-ni või siis õhtust hommikuni. 12 tundi vahetus. Muidu poleks veel hullu (kuigi ma neid öövahetusi järjest vähem sallin üldse), aga kuna pooled töötajatest on ära (kes puhkusel, kes haige), siis kipub ülemus meid praktiliselt ilma vaheaegadeta tööle sundima. Jube kiusatus on mitte enam tulla, vaid kirjutada näiteks lahkumisavaldus ja sellele lisada haigusleht. Aga paraku ei ole mul (veel? sellise tempo juures ei pea küll kaua ootama) midagi meditsiiniliselt viga ja tegelikult ei ole mul veel ka uut töökohta.

Täna olen kolmandat ööd järjest tööl, homme hommikust kella 9-st olen vaba ja siis kohe kolmapäeval päeval jälle tööl. Aga homne vaba tähendab seda, et ma olen lihtsalt pooletoobine ja välja puhata ju ikka ei jõua. Arvata on, et ma ei jaksa isegi õieti süüa teha. Täna oli juba selline päev, kus ma suutsin voodist välja tulla juba kella viieks pärastlõunal (mis ei tähenda, et ma oleksin maganud rohkem, kui pool tundi, lihtsalt ei suutnud üles tulla - pea uimane, süda paha jne), et siis natuke süüa ja uimerdada, kuni pidin õhtul 9-ks jälle tööle tulema. Kummaline on see tunne, mis on peale magamata või väga vähese unega ööd, midagi ei jaksa teha, isegi magada ei suuda. Jalad külmetavad, käed värisevad, meel kurb. Mitte iga kord, mõnikord pole midagi hullu, ainult natuke tavalisest rohkem väsinud. Aga nüüd on jälle hakanud üleväsimus oma jõledat lõusta näitama.

Siin ei ole hetkel palju teha, selles mõttes töö konti ei murra. Aga ma pean ju valvel olema. Ma ei saa visata teksapükse jalast, tõmmata öösärki selga ja mõnusalt põhku keerata norskama. Ilma minutagi on siin norskamist majas küll ja veel - hetkel on siin 19 meest ööbimas.

Uuest ülemusest ma parem ei räägigi, ta on tööl olnud kõigest 6 nädalat ja juba on hakanud hambaid, küüsi, sarvi ja mürgiastlaid näitama. Meid on 6 alluvat - 2 koristajat ja 4 administraatorit. Eks näis, kas me suudame ta vastu saada või ta sööb meid kõiki siit välja. Töö igatahes juba käib. Üks eredamatest hetkedest oli see, kui ta koosolekul kõigile rõõmsalt teatas lõunapausi organiseerimise küsimuse peale: "Ei, seda praegu ei saa. Olgem ausad, te ju ei tee siin ka tööd."

Sellega olekski ilus lõpetada tänane kirjatükk.

21 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loen ja ihukarvad tõusevad püsti! Ise vist oleksin võimeline spontaanselt lahkumisavalduse lauale viskama, teistele ei julge sellist sammu soovitada. Samas on selge, et väga kaua niimoodi töötada ei saa.
Aga helista Tööinspektsiooni, seda saab anonüümselt teha, number on nende kodulehel. Seal vastab jurist, kes oskab öelda, millised on Sinu õigused ja kohustused öötööga seoses. www.ti.ee on nende koduleht.

yrt ütles ...

Elu on näidanud, et ega sellistega enne õiglust jalule ei saa kui tööinspektsioon on asutust visiteerinud.
Seaduse kohaselt peab summeeritud ajaga töötaja saama iga nädal (st 7-päevase per. jooksul) vähemalt ühe korra 36h järjestikust puhkeaega, see on üks ööpäev pluss veel 12 tundi. Kas saad?
Järjest ei tohi ilma pausita töötada üle 6 tunni, st et kui töötad 9-21, siis hiljemalt kell 15:00 või kõige varem kell 14:30 pead saama 30 minutit vaba aega, st pead saama minema jalutada oma töökohalt. See on seadusega ettenähtud kohustus.
Seda, kui mitu ööd tohib nädalas töötada, seadus ei ütle, aga kui on 24h jooksul vähemalt 3 tundi tööd ööajal (kl 22-6), siis selle 24h jooksul ei tohi töötada rohkem kui 8 tundi. Kui vahetus on kokku 12h koos ööajaga, siis see on juba pooleteise ööpäeva norm ehk et nii ehk nii ei tohi töötunde tulla nädala kohta rohkem kui 48h. Kusjuures kui teed pidevalt 48h nädalas, siis igas nädalas koguneb 8h ületunde, mis tuleb kompenseerida vaba ajaga või kinni maksta 1,5-kordselt. Seda rehkendatakse 4-kuulise perioodi jooksul, st peale 4 kuud siukest töötamist pead oma vaba aja olema kätte saanud või siis peab tööandja ületunnid kinni maksma.
2014.a. jaan-aprill tööajanorm on 664h, kui olid 23.veebruaril tööl, siis 661h. Kui aprilli lõpuks sellest üle oled töötanud, siis kõik need ületunnid peab tööandja kinni maksma 1,5-kordse tunnitasuga.
Mitu tundi nad kuu kohta graafikusse panevad? Muidu normid on nii, et jaan.-176h, veebr.-152h, märts-168h ja aprill-168h. Sul tuleb rohkem või?

yrt ütles ...

Öötöö piirangu kohta ütleb seadus seda, et rohkem kui üks kolmandik iga-aastasest tööajast ei tohi öötöö olla. Löö oma öötöötunnid kokku ja vaata, kas on rohkem kui üks kolmandik töötundidest. Kui üle ühe kolmandiku on öötöö, siis see on jälle üks seaduserikkumine.

Lendav ütles ...

Vaatasime täna hommikul töögraafiku üle, leidsime lõpuks ühe asendaja paariks ööks, paistab, et jääme hetkel ellu.

Seadus, nagu selgub, nõuab nädala jooksul ainult ühte 36-tunnist puhkeaega (teised võivad lühemad olla), aga tõde on, et selle ajaga ei puhka tegelikult välja, eriti öövahetusest (või kui neid on lausa mitu olnud).

Ületunde ikka tuleb, näiteks laupäevast alates lugema hakates tuleb kõigest 60 töötundi nädalas (tegelikult 5 päeva jooksul, peale seda saan 2 päeva puhata).

Ülemuse kohta aga selgus, et see olla "huumor" ja et meie vist ei saa ta naljadest aru. No tõesti ei saa. Näiteks just värskelt kipsi pandud jalaga tüdrukule öelda käskival toonil, et homme tuled tööle. Või puhkajale (küsimata, kas ta plaanid üldse võimaldavad jne viisakused ja osavõtlikkus), et su puhkus on edasi lükatud. Või sõimata alluval nägu täis enda tegemata tööde või eksimuste pärast. Ma ei näe siin mingit huumorit, või kui, siis võrreldavat keskajaga, kus tuleriidal kasse põletati ja rõõmsalt nende kisa nauditi, see oli ju ka nii naljakas.

Lendav ütles ...

Kusuures täna hommikul tööle tulles ja minult vahetust üle võttes (proua siiski suvatses paar vahetust nädalast võtta) oli nagu sulamesi...

Teame teame.

Lendav ütles ...

Ja ma tean, et see blogi on avalik ja see ärritus võib siit igasse võimalikku kõrva välja jõuda, aga ma ei viitsi ennast enam tagasi ka hoida.

Lendav ütles ...

Öötunde loetakse vist kella 10-st õhtul kella 6-ni hommikul? See on kolmandik ööpäevast. Me oleme üldiselt üsna võrdselt päeva-ja öövahetustes, kokku tuleb täpselt kolmandik öötunde ja kaks kolmandikku päevaaega.

Graafikusse läheb nii, nagu reaalselt oleme tööl olnud, aprilli lõpuks peaksime nulli jõudma (kokku 664 tundi, sest alatunde ei lubata ja ületunde ka ei taheta). Veebruari lõpuks oli mul 8 tundi miinuses, aga praegu olen juba plusspoolel ja kui nii jätkub, on aprillis kõvasti lõhki ning meie kallis peaadminn peaks mulle (ja teistele ületundidega töötajatele) vabu päevi andma. Eks näis. Kuni jalahaige kipsist lahti saab ja töökõlbulikuks tunnistatakse, oleme 4 koha peal kolmekesi (kui veel keegi haigeks ei jää).

Elame üks päev korraga.

yrt ütles ...

Ma ei tea, mis värk selle summeeritud ajaga töötamisega on, aga mu meelest on ükskõik mis ametit graafiku alusel pidades täiskohaga töötamine liig. Max 30h nädalas on ok vahetustega töötada, aga täisajaga tekib paratamatult see tunne, et ei olegi õieti puhkeaega. Täisajaga viis päeva nädalas üheksast viieni töötades on mõnus töö- ja puhkeaja rütm paigas. Vahetustega töötamine eriti veel osalt öösiti lööb ilmselt inimkere funkamise sassi, ajab loomuliku toimimise segadusse. Mina ei suutnud ka päevasel ajal graafikuga tööd teha 40h nädalas 12-tunniste vahetustega, no ei puhka välja sedasi ja selline tunne oli, et elasingi kontoris.
Tahaks öelda, et lase jalga sealt, aga mis mul viga kaagutada...

Lendav ütles ...

Vaatasin graafiku üle, olin veebruari lõpus 8 tunniga mitte miinuses vaid plussis. Praeguseks on ületunde juba 22 (kui selle kuu graafikut lõpuni vaadata, aga see ei ole veel kindel, sest kuu lõpupoole on mõned päevad veel katmata ja me tea, kuna haige terveks saab).

Kui vaadata, mitu tundi kuus üldse on (nt. 31x24), siis on ilmselge, et siin peaks olema tööl mitte 4, vaid 5 inimest - isegi ilma puhkuste ja haiguslehtedeta on seda neljale inimesele palju. Eks ülemused lootsid, et meil ei ole vahepeal ööbijaid ja saame maja ööseks kinni panna ja tuleme tundidega ikka välja. Aga võta näpust! Nüüd on siis paanika. Ja see ei ole mitte esimest korda. Aasta alguses oli meil ju täpselt samasugune situatsioon, üks läks puhkusele (ja see oli ju ette teada!) ja teine lahkus päevapealt töölt. Aga siis ei pidanud me tõesti iga öö siin passima. Ja asendajad leiti ka.

Tegelikult on kõige kurnavam teadmatus. Ma ei saa üldse midagi ette planeerida, kui ma ei tea eelmise vahetuse lõpus isegi seda, millal ma järgmine kord tööl olen (järgmisest nädalast rääkimata). Öö ja päeva segiajamisest ja elurütmi kaootilisusest ma ei räägigi.

yrt ütles ...

Kas teil sisekorraeeskirjaga ei ole paika pandud, millal töötaja peab oma järgmise kuu graafiku kätte saama ja millistel tingimustel tööandja seda muuta võib? Töölepingu seaduse §6 seda nõuab. Kui oled allkirja andnud, et graafikut võib tööandja muuta igal ajal mistahes lühikese etteteatamisega, siis pole midagi vaielda, aga kui pole sellist dokumenti tehtud, siis peab kehtima see graafik, mis algselt on kätte antud ja igasugune ületunnitöö on kokkuleppe küsimus, töötaja ei pea kõigega nõus olema. Ma mõtlen, et tööinspektsioon võiks sinna teie juurde ühe visiidi teha küll.

Lendav ütles ...

Üldiselt pannakse graafik paika, jah, eelmise kuu lõpuks. Ma ei mäleta, kas selle kohta lepingus mõni rida ka oli, pean kodus järele vaatama.

Oleme seda graafikut peaadminni käsul ise teinud. Muidu jookseb töögraafik sujuvalt 4 tööl (2 päeva+2 ööd) ja 4 vaba, ühes jutis, arvesta või mitu kuud ette, aga kui tuleb ootamatusi, siis on jama. Meil otsitakse viiendat inimest juurde, aga see ju niipea ei jõua, kohe homme oleks vaja. Ja tegelikult oli ju ühe töötaja puhkusele minek ammu ette teada.

Praegu helistas asendaja ja ütles, et ta ei saa (homme ööseks ja edaspidi ka) tulla. Saaga jätkub...

Ega siia ei ole ka lihtne inimest leida, kes vastaks elementaarsetele nõudmistele (sõbralik ja heade suhtlemisoskustega, oskaks kirjutada ja arvutada ja natuke mõelda) ning kes lepiks öötöö ja väikse palgaga. See on läinud kevadest alates juba 4. konkurss.

Lendav ütles ...

Töölepingus on kirjas, et töö toimub vastavalt peaadministraatori koostatud graafikule. Rohkem ei sõnagi. Ja ma kahtlustan, et sisekorraeeskirjad kui sellised on parimal juhul siin ainult kellegi peas, sest paberil ma neid näinud pole.

Morgie ütles ...

Emm, töökoosolek on ikka töö tegemine küll. Mõmm.

Morgie ütles ...

Kui kaugele sa oleksid nõus kodust tööle käima iseenesest? Ja mis tööd tegema..

yrt ütles ...

Teil on seal rikkumisi ikka heasti palju. Töösisekorraeeskirjad või mis iganes nimi neil on, peavad olema paberil ja töötajad peavad sellele paberile ka kohe lepingu sõlmimisel allkirja andma, et on tutvunud ja teadlikud. Mismoodi te muidu teate, millal on õigus lõunale minna või millal saate töögraafiku ja mis tingimustel võib seda muuta või kas näiteks tööajast arstile tohib minna kui ootamatu vajadus tekib. Kui igapäevaelu pole paberil paika pandud, siis ei saa tööandja ka nõuda, et töötajad kohe iga vile peale kohale peavad lendama.
Sorry, ma olen siin teemas nagu mingi spämmer, professionaalne kretinismus, noh.

Lendav ütles ...

Ei, Morgie, küsimus ei olnud koosoleku ajal pausi tegemises, vaid ÜLDSE IGAPÄEVASES TÖÖS LÕUNAPAUSI SAAMISES. Millele vastati, et me ju ei tee tööd, järelikult ei pea ka lõuna ajal vaba aega saama.

Lendav ütles ...

Kaugus... no Tallinn ja Haapsalu, Narva ning Kuressaare jäävad pisut kaugele. Tartu on mõeldav. Küsimus ongi selles, kas transport liiga suurt tükki palgast ei võta.

Töö suhtes väga nõudlik pole, aga eks iga võimalikku ametit peab eraldi kaaluma, ka see on oluline, milline on asutus ja õhkkond jne. Sobiks ka osaline tööaeg. Öötööd ei taha enam.

Lendav ütles ...

Kuna sisekorraeeskirju pole näinud, siis ei oska ka lõunapausi küsida jne jne. Midagi ei tea. Üldiselt on meil püütud lihtsalt inimlikkusest lähtuda, eriti vana ülemuse all oli lihtne, sest ta on väga mõistev ja inimlik inimene (tema alluvusse ma tööle läksingi). Aga mida edasi, seda hullem ja nüüd on bossid hoopis Otepääl, kohalikud ülemused püüavad usinalt talda lakkuda, et nende töökohad ikka säiliksid ja hirmus raske on sealt Otepäält mingit infot või kasvõi saada luba asendaja palkamiseks.

Lendav ütles ...

Ahjaa, see lõunapausi teema - "praegu" tähendab antud kontekstis sügist, talve ja kevadet. Lõunapausi lootus on suvel. Aga kas selline müstiline asi, nagu rahulik aeg segamatult oma suppi süüa meile ka tuleb, pole kindel. Sellest on nii lõpmata palju räägitud, aastaid, aga ikka oleme siinsamas, kaheteisttunniste vahetustega ja lõunapausideta.

Kui nüüd aus olla, siis jah, kui ma eraldi küsin, siis hädapärast ma ikka saan korra töölt ära käia, kui väga vaja. Aga iga kord tuleb eraldi küsida ja siis vaadatakse õige imestunult otsa, et mida imet ma nüüd tahan.

Aga mina tahaks, et meil oleks see supisöömise aeg kindlalt paigas. Et ma ei peaks seda manguma. Sest lõpuks on ikka lihtsam võtta oma supikauss letti ja süüa klientidega suhtlemise vahepeal (mis tegelikult ei kõlba ju kuhugi). Ja siis ma tahan, et mul oleks võimalik sellest majast (vähemalt normaalse ilmaga) korraks välja minna, puhata silmi neist jubedatest päevavalguslampidest ja saada arvutist ja tabelitest ja muust jampsist korrakski kaugemale. Korrakski.

Aga meile öeldakse, et olgem ausad, me ju ei tee seal ka tööd, järelikult ei ole meil õigust rahulikult ja segamatult süüa.

Lendav ütles ...

Mul on praegu juhe nii koos, et ma spämmin omaenda blogi...

Morgie ütles ...

Peaasi et need segased asjad selgeks saavad.
Tartu kandis on mingeid kelmikaid tööpakkumisi olnd küll. Mitte just palgaga, aga.. .