kolmapäev, 19. märts 2014

Huumor

Arvutasin kokku kõige tihedama seitsepäevaku tunnid* (ja ma ju ei tea, mis edasi saab, kas sellele mingit puhkeaega järgneb, sest edasi on suur tühi täitmata auk) ja sain 77 tundi. See läheneb juba vaikselt zen-koanile, umbes nagu ühe käe plaks vms.

Ma kas hakkan kusagilt servast kärisema või - saavutan hoopis valgustatuse! Kõik on võimalik.

Ja niikaugele, kui graafik lubab vaadata, näitab see 9 ööpäeva jooksul 7 ööbimist tööl. Lausa 2 ööd saan kodus oma voodis olla. Luksus missugune! Ma peaksin ennast hoopis siia majja sisse kirjutama. Jah, mis mind seal kodus õieti ikka ootab? Pesemata nõud, teismelised lapsed ja egoistidest kassid.

*Tuletagem meelde, et mistahes seitsme päeva pikkuse perioodi normtöötunde on 40, lisatunde võib teha kõige rohkem 8. Seega peaaegu kahekordne ports normtunde. Kolm on puudu. Praegusi arenguid jälgides tundub, et saan need kolm tundi ka kusagilt, küll nad tulevad, ega nad tulemata ei jää.

9 kommentaari:

Lendav ütles ...

Ikkagi ma ei saa sellest seadusest hästi aru. Lugesin ja leidsin, et oli öeldud "keskmiselt" ei tohi ületada tundide hulka, see tähendab siis, et üks või kaks nädalat võib surnuks piinata, küll pärast antakse aega puhata ja kõik on korras või?

Mul ei ole eelmise nädalaga probleeme. Mul on selle nädalaga halvasti. Aga keskmiselt on kõik ju üsna hästi...?

yrt ütles ...

Kusjuures ongi nii, et võib kaks nädalat olla hull andmine ja kaks vaba või lebo. Aga töövahetuste vahele peab ikkagi jääma miinimum 11 tundi pluss see, et 36h ka veel 7 päeva jooksul peab saama järjest puhata. Ja mis põhiline - fakt on see, et öötööd on liiga palju, sest TLS §50 järgi ei tohi sellel, kes töötab ööajal vähemalt 3h oma vahetusest, koguneda 7 päeva kohta töötunde rohkem kui 48h. St et kui on 12-tunnised vahetused, siis selliseid tohib ühes nädalas olla max 4 tk. Vutt-vutt tööinspektsiooni nüüd lenda Sa, libliklind!

Morgie ütles ...

Zoh. Ma ei saanud küll mitte midagi aru, aga - ületundide eest ületunnitasu ka ikka makstakse ve? Et nagu raske on aga raha ka natuke tuleb? Või mitte?

yrt ütles ...

Ületundide eest lisatasu peab seaduse järgi maksma alles 4-kuulise perioodi lõpus, sinnamaani võib maksta tavalist tunnitasu. Kui 4 kuud kukub, siis peab tööandja maksma ületunnid kinni nii, et iga ületund oleks tasustatud 1,5-kordselt (ehk siis iga sellise tunni eest 0,5 juurde). Aga see tavaline tunnitasu peab ööajal olema siiski ka kõrgem, so 1,25-kordne tunnitasu. Mõned firmad teevad oma töötajatega ettenägelikult sellised lepingud, kus on kirjas, et ööajal töötamise eest kehtib tavaline päevane tunnitasu ja kui sellele on töötaja käe alla pannud, siis muidugi midagi ekstra ei saa.

Lendav ütles ...

No nüüd hommikul ma suutsin tegevjuhile selgeks teha, et asi on käest ära läinud. Ja kui peaadminn tööle jõudis, oldi lõpuks ühel meelel, et võib ka mõne mitte isiklikult meeldiva asendaja tööle paluda. (viimane, kelle käest ei oldud veel küsitud, on lihtsalt üsna ebameeldiv inimene, kuid ilmselgelt pädev ja saab hakkama). See viimane siis oligi nõus. Sain vaba aega juurde.

Mõistus juba hakkaski ära minema.

Anonüümne ütles ...

Võeh, on alles orjapidajad. Oleks siis selle yletöötamise eest lisatasu kah, aga ei.
K.

Lendav ütles ...

Ületöötamise eest saab, jah, nagu Yrt ütles, tasu alles 4 kuulise perioodi lõpus (kui selle aja seisuga ikka kokkuvõttes ületunde enam on). Eks meil püütakse siin ka järgmisel kuul siis rohkem vabu päevi anda (raha ei taheta eriti maksta, nullseis ületundide suhtes oleks soovitav ideaal), aga ma ei mõista hästi, kes neid vabu päevi andma peaks. Haige on ju haige (kuigi temal normtundidest hetkel puudu on, sest veebruaris ta esimestel ja ka viimastel päevadel ei töötanud, graafik lihtsalt jooksis niiviisi) ja teistel pole midagi puudu, kõik on üle.

Morgie ütles ...

Tartu loomade varjupaik otsib töötajat:
https://www.facebook.com/anu.kuura/posts/671939482842417?comment_id=6408810&offset=0&total_comments=4&notif_t=feed_comment_reply

Halvem vast ikka ei saa olla, kui praegu...

Lendav ütles ...

Ma millegipärast ei pääse sellele viidatud lehele...