kolmapäev, 23. oktoober 2013

Meie igapäevast häda ja viletsust anna meile tänapäev

Tahaks nutta ja karjuda. Eile öösel olin tööl, hommikul roomasin koju, poolsegane, pea käis ringi, püsti seista ei jaksanud, aga magama jääda ka ei suutnud. Õhtuks pidin jälle tööle tulema. Õõõhhh!

Jõudsin tööle, ees ootas segadus, päeva arve poolest saati tehtud, pool puudu ja see tehtud pool ka valesti... Aru ma ei või, kas tavaliste igapäevaste arvete tegemine on siis nii keeruline, et seda 2 kuuga selgeks ei saa...?

Kunagi ammu lolli peaga antud allkiri hakkab kätte maksma. Sain täna teatise, et järgmine etapp on kohtutäitur. Ahah. Nojah. Minu sissetulekud jäävad alla miinimumi, maksku see tolgus ise oma võlad. Ainus, millest kahju on, on tulumaksutagastusest ilma jäämine. Ma olen sellest saanud ikka auke lappida, üüri maksta... Kuidas nüüd kevad tuleb, ma parem ei mõtle.

16 kommentaari:

yrt ütles ...

Kuule, see teie tööandja seal rikub ju sajaga seadust! Ta võiks töölepingu seaduse omale pähe õppida vahelduseks. Inimene peab ikka puhata saama ja eriti kui on juba öösel tööl olnud.
P.S. Allkirjad on saatanast.

Lendav ütles ...

Minu teada on lubatud kaks ööd järjest tööl olemine. See on vähemalt siinkandis täiesti tavaline praktika, et kõigepealt ollakse 2 päeva tööl (2x12h) ja siis 2 ööd (2x12h). Ja siis 4 päeva vaba. Kõik tehased on siin ka selle rütmiga. Lihtsalt... ma ei kannata öösiti üleval istumist, lolliks teeb. Aga kuhu...? Mõnda sama graafikuga elektroonikatehasesse pole ju mõtet.

yrt ütles ...

Seadus ütleb, et 24 tunni jooksul ei tohi öötööd teha rohkem kui 8 tundi. Töölepingu seadus §50. Võib muidugi olla, et ma ei oska seda punkti õigesti tõlgendada, mul endal öötööga kokkupuuteid pole.
Olen igast tööajaarvestuse teemalistel koolitustel teada saanud, et kõiksugu tehased rikuvadki lihtviisiliselt seadust ja seda enamasti sellepärast, et näiteks piima- või vorstiliin peab töötama kogu aeg ja pole lihtsalt töötajaid nii palju, et kõik kellaajad katta. Seni rikuvad, kuni tööinspektsioon kontrollima ei tule. Tihti ka inimesed ise tahavad sedasi tihedalt töötada, et vahepeal saaks pikemalt vaba olla.
Ma pole kunagi aru saanud, kuidas keskealised inimesed suudavad öötööd teha. Noored taluvad öist üleval olemist veel kuidagi, kusjuures isegi need mitte kõik, mu oma tütar loobus sellepärast tööst sünnitusosakonnas, et öine ülevalolek hakkab tervise peale.

Lendav ütles ...

Vahet pole, kas 8 või 12 tundi. Öö on ikka rikutud. Siin Saint Gobain Sekurit (autoklaasifirma) ja Enics (elektroonika) on ka sihukese rütmi peal ja need on meie mõistes ikka suured tehased. Ma ei tea, kuidas neil lubatakse.

Allikirjad on saatanast ja öötöö ka. Üldiselt on meil siin lubatud diivanil ka tukkuda, kui majas vaikus. Praegu on siin rahvusvaheline noortelaager ja magada nad ei mõista, vaikust ei mingit.

Lendav ütles ...

§ 50. Öötöö piirang
(1) Kokkulepe, mille kohaselt töötaja, kes töötab ööajal vähemalt kolm tundi oma igapäevasest tööajast või vähemalt kolmandiku oma iga-aastasest tööajast (öötöötaja), on kohustatud töötama keskmiselt rohkem kui kaheksa tundi 24-tunnise ajavahemiku jooksul seitsmepäevase arvestusperioodi kohta, on tühine.

Lendav ütles ...

Ikkagi vahet pole, 8 või 12 tundi. Ega meil keegi sellega ka leppida ei tahaks, et lühemad vahetused ja tihedamalt tööl. Praegu tahaks hoopis 24h vahetust tagasi, sest väsimuse aste peale ööd või ööpäeva on sama. Aga peale ööd tuleb jälle tööle tulla, samas, kui peale ööpäeva jäi 3 vabaks.

Lendav ütles ...

Aga kuidas inimesed öötööd taluvad, ma ei tea. Meil oli siin üks pensionär, kes läks tihti peale ööpäevast tööd veel poodi müüma. Ei kujuta ette, kuidas ta jaksas.

yrt ütles ...

Vanainimestega on teine lugu, need ongi vist enamasti öösiti unetud ja oskavad päevasel ajal vajadusel tukkuda igas olukorras :)

Anonüümne ütles ...

Mina soovitaks igaks juhuks täituriga suhelda, et ei tekiks olukorda, kus viuhti on palk arvelt kadunud. Vt ka http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?75,12315575

Nõme lugu küll:(

Lendav ütles ...

Täiturini asi veel alles läheb. Ma juba uurisin süsteemi, mu õetütar töötab ka kohtutäituri büroos, ta ikka head nõu annab.

Praeguse seisuga jääb mu sissetulek kindlalt alla toimetuleku piiri, nii et kui õigel hetkel avalduse esitan, ei peaks üldiselt midagi maksma. Ootamatute ametlike sissetulekute puhul on asi muidugi teine.

Võlglane ise on mingi vastulause esitanud, nii et tema läheb veel kohtusse. Ja mina ei saa muud teha, kui oodata, kuna temalt siis midagi välja nõudma hakatakse. Ma saaks aru, kui ta oleks haige või surnud või väljamaal. Elab ilusti Tartus, terve ja elujõuline mees. Ja minu jaoks tegelikult võõras inimene - aastatetagune juhututtav. Ma ei näe mingit põhjust, miks ma maksma peaksin.

Andsin selle rumala allkirja peale Lagle sündi, magamata segane ja madala enesehinnanguga (vastu ka hakata ei julgenud, et naine peab ju allaheitlik ja viisakas olema). Väikelaste emadel peaks sihukeste allkirjade andmine olema reguleeritud - arstlik kontroll näiteks, et ka inimene on ikka puhanud ja selge mõistuse juures. Magamatus teeb rumalaks ja haigeks, eriti vaimult. Ma eile olin peale öötööd ka täitsa segane. Hea, et keegi mult eile mingeid allkirju ei küsinud, mine tea, millega oleksin hakkama saanud...

Anonüümne ütles ...

See on totter küll, et käendaja saab oma hea usu eest karistada, samas kui võlglane võib niisama lulli lüüa.
Saadan Sulle ühe sooja peotäie tervendavat energiat, pai-pai.

Lendav ütles ...

Aitäh, kätte sain!

Fideelia ütles ...

Miks sa oma kallimaga leibu ühte kappi ei pane? Koos on kergem! :)

Lendav ütles ...

Miks? Ma parem ei vasta. Praeguse seisuga - kõik on justkui võimalik, aga ilmselge on, et päevapealt ei juhtu midagi. Pole me kumbki enam esimeses nooruses ja mõlemal on "sabad" taga, mis lahendamist vajavad. Temal rohkem.

Skarabeus ütles ...

No kae perrä,ka seesugune asi on minuga toimunud.Läks hullusti.Kellelgi olevat pass kadunud,aga vaja telefoni,mina,rumal,kirjutasin oma nimele,arved läksid õigele telefoniomanikule.Ühel hetkel kohtutäituri jutud jaol---teie leping,teil maksmata arved,väga suured summad...Kättemaksuks äratõrjumise eest korraldati mulle see tüng.Mehed on "imelised" oma õeluses...Midagi teha ei andnud, võtsin majahoidja töökoha kõrvale kuniks arved makstud said,pool aastat töötasin enda jaoks tühja,ise vaene kui rott.Issand, see jäledus polegi mulle elus varem meenunud.

Lendav ütles ...

Õnneks lahenes see käendaja-lugu ära. Närvikulu küll oli, aga rahaliselt on võlg kustutatud, enne kui minuni nõuded jõudsid. Tüüp sai invaliidsuse ja võlg kustutati.