laupäev, 2. veebruar 2013

Ilmaennustus

Hommikul tulid kütja Harri ja koristaja Lea mu juurde küsimusega, et kas ma ei tea mõnda ilmaennustajat? Et mis räägitakse, kas veebruar tuleb külm? Tuletan meelde oma ilmavanasid - isa on surnud, vanaisa on surnud, papa Želnin on surnud... Ega siis midagi, tuleb ise ilma hakata ennustama! Nõudlus on olemas, esivanemate kogemus (traditsioonid) ka, nii et takistusi ei tohiks olla. Ja täiesti juhuslikult on mul täna taro kaardid* tööl kaasas! Võtsin siis kaardid kätte, segasin nagu tarvis ja ladusin lauale. Lea ja Harri võivad kinnitada - kaardid ütlesid, et veebruari esimene dekaad tuleb heitlik. Suurt külma ei ole oodata. Teine dekaad on seisak - kümme päeva stabiilset aega, eeldatavasti külmemat (kuigi seda kaarti oli kõige raskem tõlgendada, näitas ainult ühtlast mittemidagitoimumist), aga ei midagi hullu. Ja siis kuu lõpus virutab, nii et silmist lööb sädemeid!

Teie kaardimoori esimene ilmaennustus. Võtke või jätke.

Siia juurde sobib kenasti ka Harri kirjeldus oma temperatuurinäidikust. Nimelt peldikuaken olevat ideaalne - kunagi ei valeta. Kui aknale hakkab moodustuma jää, on temperatuur õues alla -3C. Kui jää muutub paksuks ja kõvaks (raske on ära kratsida), on juba üsna krõbe. Kui aken sulab puhtaks, on plusskraadid. Igatahes olen selliste lollikindlate kontrollmeetodite poolt, sest ilm.ee andurid, mis meie maja küljes on (Elva ilmapilt ja temperatuur jm andmed tulevad internetti siit), näitab küll mõnikord neidsamuseidki aiateibaid või kalossinumbreid. Elagu Harri peldikuaken!

*Õigluse mõttes lisan, et isa, vanaisa ja papa Želnin ennustasid ilma ikka enamasti looduse märkide järgi. Isa kasutas väga edukalt lisaks ka unenägusid. Aga vahet pole, mille järgi, seapõrn on mu meelest sama usaldusväärne, nagu kaardidki. Traditsioonide all mõtlen siinkohal seda, et meie peres on ikka ilma** ennustatud, ükskõik siis mille abil.

**Mina võin muidugi ka tasu eest ennustada. Ilma ka kogu aeg ei jaksa. Tasuna on vastuvõetav kõik alates kanamunadest ja lõpetades villaste sokkidega (kopranõret külarahvale rohuks jagades oli kõige tavalisem tasu emale-isale villased sokid). Ära ei ütle ka küttepuudest, raamatupoe kinkekaartidest ja vastuteenetest.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Selle peldikuakna pildi peaks netikaamera abil ilmarahvale väljanäitusele panema, saaks hommikul pilgu peale visata, et kas paistab veel läbi või ei:)

Morgie ütles ...

Otsestriimiga peldikuaknakaamera.

Anonüümne ütles ...

Mõistlik on teostada pikemaajalisi vaatlusi kombiseadmega, kus kirjeldatud aknal on ka rida erinevaid vekreid ja mõõtureid. Siis leiab iga vaataja endale meele- ja haridusseisundile vastava näidu. Aga igasugune ilmaennustus v6ibki sama h2sti k2ia nii kaartide, seap6rna kui satelliidivatluste pealt - loodus ei ole 100% ettearvatav.
Meil peab kyll olema suht kraadi t2psusega n2it, sest erinevatel veetorudel on erinev kylmumispunkt ja mingi kraadi juures tuleb kyttekaabel t88le panna, aga kyll tahaks elektrit kokku hoida!
Trv, K.