neljapäev, 7. juuni 2012

Hi, sexy!

Juurdlen mina juba mõnda aega seksikuse mõiste üle. Mis tähendab seksikas? Igas teises reklaamis püütakse midagi müüa ja pakutakse ahvatluseks seksikust. Ajakirjad, internet ja televisioon räägivad ikka ja jälle seksikusest, nagu see oleks mingi... ma ei tea... hädatarviline omadus, ilma milleta oleks parem olemata olla. Ei piisa sellest, kui sa oled seksikas oma kaaslase jaoks, ei, seksikas peab olema ka naabri ja töökaaslase ja kasvõi külakoera jaoks. Milleks, ma ei mõista? Võibolla on mul see osa halvemini arenenud, kui teistel inimestel. Ma lihtsalt ei mõista seksikuse olemust nii, nagu seda ümbritsev maailm teeb. Jah, ma saan sellest suurepäraselt aru kallimaga kahekesi olles, aga sellega see mõistmine üldiselt ka piirdub. Küsisin siis kallima käest, mis see mõiste tema arust tähendab. No ta siis püüdis seletada, et seksikas on see, kui vaatad kedagi ja tahad panna... Lause oleks nagu loogiline, aga ikka ei jõua kohale. Ma ei taha ju panna naabrinaist, telediktorit, Ferrari autot? Jah, ma usun, et paljud teised tahavad. Aga ikkagi on see ju nii isiklik, nii intiimne. Kuidas saab intiimsetel ja isiklikel teemadel teha üldistusi ja lausa norme?

Ikka ja jälle valitakse Eesti kõige seksikam... maailma kõige seksikam... kellele? Milleks?

Üks viimase aja häirivamaid momente oli see, kui sõbranna soovitas mu 12-aastasele tütrele särgikest, selgitusega, et ta näeb selles seksikas välja.

Teine, mitte küll häiriv, aga naljakas oli Jure, kui ta saepuruse ja tunkedes minu juurde tuli ja tervitas: Hi, sexy! See kõlas jaburalt, mina kirjutasin selle tema hästiarenenud huumorimeele arvele.

Ma saan aru, et seksuaalsus on üks inimese fundamentaalsetest osadest, see kuulub otsapidi ellujäämise juurde. Söök, turvaline ümbrus, soojätkamine. Olgu. Aga! See ei ole ju ainuke! Seksuaalsus on eriti oluline fertiilses eas ja/või partneri valimisel. Aga töö juures? Kartulipõllul? Maja ehitusel? Autoostul? Ma ei pea iga sekund maailmale karjuma, et ma olen seksuaalne olend. Tihti tunnen, et igapäevaelus on isegi lihtsam, kui see eriti välja ei paistagi, sest see on minu maagiline pool, mida ma jagan ainult Temaga. Püha ja puutumatu osa minust, mida ma ei pillu maailmale lörtsida.

Mind ei häiri seksuaalsus, ei, mind häirib, et demonstratiivne seksikus on vaikimisi normiks muutunud. Kui sa ei ole seksikas, siis sa oled alaväärne, sind ei ole olemaski. No selle mõõdu järgi võttes on isiklikult minu jaoks mõttetud peaaegu kõik inimesed! Parimad sõbrad kaasa arvatud! Ja küllap olen mina samamoodi mõttetu enamuse inimeste jaoks.

Loen mina imestusega, kuidas inimesed muretsevad oma tisside pärast. Lasevad ennast lõikuda, häbenevad, eksponeerivad, sellest kirjutatakse lõpmatuseni artikleid ja vändatakse filme. Nagu oleks tissides identiteet! Kui tissid on väiksed, pole mind olemaski! Ei ole siis või? Mina olen küll olemas, rinnahoidjaga ja ilma ka (ma ei kanna enamasti rinnahoidjat, see kipub ahistama), ma ei usu, et keegi mind kunagi tõsiselt rindade põhjal hinnanud on.

Vahetevahel mulle tundub, et ilu ja seksikus aetakse omavahel segi. Ja vahel mulle tundub, et olgugi ilu voorus ja seksuaalsus vägi, on need tihti ikka väga ülehinnatud.

Maailm on kummaline. Ma ei tea, kas ma sellest üldse kunagi hakkan aru saama.

---

Võibolla on selles jutus siin isiklik trots või küündimatus. Mitte keegi ei ole ju nõudnud, et mina peaks vägisi seksikas olema, otseselt mind ei ahista keegi. Või noh, vahel natuke ikka, see käib juba selle tööga siin kaasa, nilbitsevad mehed leti taga, kes pehmel keelel seletavad, et ma olla ilusaim naine majas. Muidugi, ma olen ju ainuke! Kui nii võtta, siis olen ma ju samal ajal ka kõige koledam naine majas sel hetkel! Aga neid nilbitsemisi ja muud taolist võtan enamasti huumoriga. Mulle lihtsalt käib närvidele Hollywoodi filmide see nürilt järjekindlalt ühetaoline seksikas külg, klantsajakirjade kiiskavad ja ebaloomulikud kaanepildid, reklaamid bussiooteputkade külgedel... Lõpnud ja Koledad, nagu mu ema kunagi Vaprate ja Ilusate kohta ütles.

Kui nüüd keegi arvab, et kogu virin tuleneb sellest, et viinamarjad on hapud, siis teate, ei ole! Mul on lihtsalt kahju, et midagi nii ilusat ja ka püha, nagu seksuaalsus on niivõrd odavaks ja labaseks tehtud.

4 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Kle, ma samu m6tteid m6elnud.
VastuSEX eespool olnud lausele - inimestele peab oma kaupa kuidagi myyma - see, et yletoodetud ja yletarbitud yhiskonnas on j2rjest raskem inimese tuimadel n2rvidel veel t88tavaid myygiargumente leida. "Rahulolu", "soov ilus, t2htis, prestiizhikas, armastatud jne jne jne olla" jms Maslow pyramiidi peenemas otsas olevad, on juba end ammendanud. Paistab, et j22nud on alumiste astmete nn klahvid - sugutung ja surmahirm. Ja seda kogu Homo consumicuse soociumi ulatuses.

mustkaaren ütles ...

Homo consumicus - tarbiv inimene, palun parandage minu kehva ladina keelt ja pardoonige mai frenchi.

Lendav ütles ...

Sugutung ja surmahirm. Jah. Peen, sügav ja võimalusterohke maailm ja kõigest sellest jääb järele ainult vägivald ja seks. Oeh.

Sol ütles ...

Ma arvan, et inimesed mõistavad seksikuse all erinevaid asju. Isegi vastukäivaid asju. Ühelt poolt seksikas võib tähendada et on ilus, lõbus, krapsakas. Või tähendab seksikas seda, et tekitab tahtmise panna? Seksikas võib tähendada kõrge libiidoga inimest ehk siis seksikas inimene on see, kes ise kogu aeg kedagi panna tahab.See ei tähenda hoopiski, et keegi teda panna tahaks.
Kas seksikalt väljanägev inimene, keda kõik tahaksid panna, võiks samal olla ka madala libiidoga, ehk ei taha ise üldse kedagi panna?
See oli nüüd kerge irooniaga arutlus. Aga mind on ka ärritanud näiteks see, kuidas mõned inimesed võtavad armumist ja armastust kui mingit kerget meelelahutust või lõbusat mängu. Umbes nii, et täna armastan Atsi, eile armastasin Peetrit, aga nüüd sai armastus läbi ja nüüd armastan korraga nii Intsu, Antsu kui Vallot. Siis ma tahaks karjuda ja öelda, et teate, armumine võib mägesid liigutada ja imesid teha ja mõned inimesed on suure armastuse pärast mürki võtnud või rongi alla hüpanud. Armastus on püha ja ei ole mingi naljategemine teil siin, teate.
Aga peale arusaamist, et armastus tähendab eri inimeste jaoks nii erinevaid asju ma enam ei ärritu. Või noh, ma vähemalt püüan.