esmaspäev, 31. jaanuar 2022

Pihlakobar

 Järgmine lamp on valmis saanud. Seekord siis mitte abstraktne, vaid otse loodusest inpireeritud pihlakaoks koos marjakobaraga. Valgust hakkab see näitama meie magamistoas. 

Esimese lambi tegemise ajal kirjeldasin oma eksirännakuid vitraaži valmistamiseks sobiva jootetina otsinguil. Nüüdseks on õnnestunud leida üles vanad varud (need olid külapeal), osta uusi juurdegi. Enamuses poodides sobivat jootetina ei ole, Oomipoe valikus olid absoluutselt kõik jootetinad räbustiga. Aga - Elva on üks imeline paik, ma ütlen! Läksin A-Marketi (õigemini on ta nüüd Fixus, aga kohalikud teavad seda ikka A-Marketina) tehnikapoolele ja küsisin tina. Olin sealt kunagi 6 aastat tagasi sobivaid tinakange saanud. Ja kujutate ette, müüja mäletas seda täpselt, isegi mu tegevusvaldkonda! Ja ta tellis sinna neile paraja portsu sobivat tina! Mis, kujutate ette, on rohkem kui 2x odavam mujal müüdavast jootetinast! Aga ega mu otsingud sellega veel piirdunud, olin ka kiiganud osta.ee-sse ja seal müüdi veelgi odavamat kvaliteetset tinakangi. Nii et varud on täiendatud ja küllap ma ostan igaks juhuks varuks veel mõne kilo, sest hapuks see materjal ei lähe ja ideid on tuleviku tarbeks mõlgutatud päris palju. Euronõuded aga kipuvad peale tungima ja vanade heade materjalide müük järk-järgult keelata. Sest - parim on traditsiooniline pliiga jootetina, millele regulatsioonid hirmsasti peale suruvad. Pliivaba jootetina on üks jube nuhtlus, sellega töötamine ajab otsekohe hulluks - kontrollitud. Sulamistemperatuur on oluliselt kõrgem ja üldse käitub arusaamatult. 

Huvitav oli ka patineerimine. Esimese lambi juures jätsin tina haljaks, kuid sellele kobarale hall metall ei sobinud, seega katsetasin vaskpaatinat. Alguses ei tulnud kõige paremini välja, nii et otsisin juutuubist vaskpaatina pealekandmise õppevideo välja. Vaskpaatina on küllaltki tundlik kemikaal, seda päris uisapäisa peale kandes ei pruugi tulemus kõige parem jääda. Ma vist sain nipi lõpuks enam-vähem kätte. Kvaliteet ei ole küll ideaalne, kuid oma tarbeks võib rahul olla.

Aga nüüd lambi juurde - lasen piltidel kõnelda enda eest.













3 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Lihtsalt ohhoo ja vau!

Marfa ütles ...

Ääretult ilus!

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Heldeke kui ilus, aina paremaks läheb !