neljapäev, 4. jaanuar 2018

Kust tuleb tolm...

 ...ja kuhu kaob aeg? Klassikalises versioonis on aja asemel küll raha, aga eks need ole ju üks ja sama asi.

Tolm tuleb sellest, kui palju kangast töödelda ja õmmelda - tekstiil on tohutu tolmutekitaja, eriti velvetkangas. Aitasin Laglel õmmelda 3 paari uusi pükse ja ma lõikasin endale ka ühed välja, õmmelda veel vaja. Lagle püksid on otse loomulikult sinised*, üks sinisem kui teine ja minu omad rohelised.

Kuhu kaob aeg? Õmblemisse loomulikult! Te ei kujuta ette, kui palju aega võtab kõigi taskute juppide traageldamine (sest õigetel pükstel on palju taskuid, kuhu saab kõik olulise mahutada, nii et käekotti ei lähe tarviski) ja lukud ja värvlid ja...

Kaks nädalat tagasi alustatud sokid on ikka veel pooleli (aga ega need ei ole ka lihtsad sokid, ikka mustrilised ja muidu ägedad). Koolivaheaeg (ja sellega seoses väiksem töökoormus) on kohe otsa saamas, pooled planeeritud kodused tööd on täitsa tegemata. Järgmiseks nädalaks kaubeldi mind jälle hädaabi andma - õhtune valvurikoht on vaja ära täita. Millal ma siis neid raamatuid loen, mille jõuluks sain?! Rahvariiete ajalugu ja Kukeseente värk ja Kividel kasvavate suursamblike raamat oleks ka vaja läbi töötada? Selle asemel ma lihtsalt julmalt magasin täna keset päeva üle 3 tunni. Sest peale selle, et aega ei ole ja raha ei ole, ei ole vahetevahel ka jaksu. Järgmine matk on vist apteeki vitamiine ostma. Räägivad, et viirused on liikvel, mõni töökaaslane on juba sinisel lehel. Aga mul on vaja homme õetütre sünnipäevale minna ja ülehomme Ülenurme võistlema ja Tagatalu ootab ka.

Huvitav, mis aasta sellest tuleb? Alanud on ta äkiliste (käsi)töösööstudega, mis on vaheldunud jalapealt uinumistega. Kas nüüd nii jääbki?

* Suurem osa tolmust oli ilus sinine. Kui ma oma pükse õmblema hakkan, saab rohelist tolmu ka.

12 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

peamine, et värviline, olgu või tolm ja vitamiine pidid juba 2 kuud tagasi ostma :P

Lendav ütles ...

Ma olen hirmus laisk. Ootasin, millal veel apteegist midagi osta saaks - kes see viitsib ainult üht asja ostma minna? Nüüd siis lähen korraga 2 asja järele - vitamiinid ja Olfeni plaaster õla jaoks.

konn, lendav konn ütles ...

Multitalent!!

mustkaaren ütles ...

Rohkem tsinki ja molybdeeni, prouased!
Ja mis valvurikoht see on, kus raamatuid lugeda ei saa.

Lendav ütles ...

Phäh. Lugeda. Õhtune valvur koristab trepid, garderoobid, fuajee, nühib läikima lugematute välisuste klaasid, küürib potid-pannid-pajad-aeda-istutab-nelikümmend-roosi ta... Eih, see viimane oli ühest teisest muinasjutust. Peale selle kõige on valvuril teha ka lihtlabase võimla ja aula koristaja töö. Lugeda saab ehk tunnikese selle kõige kõrvalt. Heal juhul. Ja siis kontrollib kõik kempsud, kõrvaluksed, lukustab õpetajate toa, paneb kõik maja erinevad tsoonid valve alla ja saab ehk südaööks kojugi.

Aha tsinki võiks küll rohkem olla. Sellega saab plekki katta, tsingitud autokered on teadupärast üsna vastupidavad. Mida molübdeeniga tehakse?

mustkaaren ütles ...

Hõõglampide hõõgniidid :)
Oh, ajad. Uuendused on valvurist teinud universaalse orja.

mustkaaren ütles ...

Pagan, aga äkki oli see wolfram.
Aga õige inimese sees on kogu Mendelejevi tabel. Kui ei ole, jääb inemine haigeks ja peab liitiumit krõmpsutama hakkama. (Liitium - kuulus Nirvana laul ja mõnede AD oluline koostisosa)

Lendav ütles ...

Vanasti oli selle ameti nimi koolitädi. Passis garderoobe ja koristad ka. Ametinimetus on praeguseks mõõdukalt ajakohastatud, hea, et veel mingiks operaatoriks ei nimetata. Meie teised, kes me kella pealt kohal ei pea olema ja võrmekappi haldama, oleme ikka lihtsalt koristajad.

Aga vanast ajast meenub üks tore ametinimetus - valvur-laskur. Elva lasketiirus olid sellised. No ja uuenduste käigus tehti pisut remonti, võeti põhimõtteliselt samadele ametikohadele (pisikeste mugandustega) uued inimesed ja nimetati administraatoriteks.

Aga siin, palun, väike lõiguke mendelejevi tabelist: Gallium - Ütrium - Tsirkoonium - Nioobium - Molübdeen - Tehneetsium - Ruteenium - Roodium - Pallaadium - Hõbe - Kaadmium - Indium - Tina - Hafnium - Tantaal - Volfram - Reenium - Osmium - Iriidium - Plaatina - Kuld - Elavhõbe - Tallium - Plii - Vismut - Poloonium - Rutherfordium - Dubnium - Seaborgium - Bohrium - Hassium - Meitneerium - Darmstadtium - Röntgeenium - Koperniikium - Nihoonium - Fleroovium - Moskoovium

Seda koperniikiumi on mul kohe kindlasti tarvis, aju hakkaks kohe palju huvitavamalt tööle :D

Lendav ütles ...

No ja kui juba laiamiseks läks - veel ilusaid elemente, lantanoidide rühmast:
Lantaan - Tseerium - Praseodüüm - Neodüüm - Promeetium - Samaarium - Euroopium - Gadoliinium - Terbium - Düsproosium - Holmium - Erbium - Tuulium - Üterbium - Luteetsium

Ning aktinoidide rühmaga oleks arvatavasti palju huvitavat peale hakata:
Aktiinium - Toorium - Protaktiinium - Uraan - Neptuunium - Plutoonium - Ameriitsium - Kuurium - Berkeelium - Kalifornium - Einsteinium - Fermium - Mendeleevium - Nobeelium - Lavrentsium

Lendav ütles ...

Oh seda kiirustamist. Üle-eelmises kommentaaris on nii palju vigu sees, et häbi hakkab. Natuke.

mustkaaren ütles ...

Oh, kui palju ilusaid (metal)bändinimesid.

Milda ütles ...

Paraku tekib tolmu väga palju ka ilma õmblustööta, jumal teab kust ta tuleb:) .
Ma ei tea kuidas selle Mendelei tabeliga on, aga D vitamiini soovitan küll