esmaspäev, 28. märts 2022

Eile näitasin kevadet, täna näitan sügist

 

Roheline, kollane, oranž ja punane on mu lemmikvärvid. Lemmikelement on ilmselgelt puu, aga ka tuli, päike ja valgus. Siin lambipaneelis on seda kõike. 

Esialgu lähevad valminud klaasitööd Elva Linnaraamatukokku näitusele. Sealhulgas on kaks lambitoorikut, mis päris lampide külge saavad alles peale näituse lõppu. 

Ei olnud lihtne töö, detaile sai - kui ma nüüd õigesti lugesin - 127 tükki. Eriti töömahukas oli seekord lihvimine, et kõik ikka võimalikult hästi kokku klapiks. 

Jootmine läks seekord aga üllatavalt kiiresti - võtsin kasutusele uue jootetina, mida reklaamiti eriti kvaliteetsena. Ja seda ta ka oli. Ainus üllatus, mis tinaga kaasnes, oli see, et vaskpaatina ei tahtnud sellega sugugi nii ilusti reageerida, kui teiste tinadega. Jäi mõnevõrra tuhmim ja hallikam. Kokkuvõttes võib tööga siiski rahule jääda. 

Üks pisike tõrvatilk on ka seekord meepotis - nimelt tuli jälle jootmise ajal ühe klaasis sisse mõra. Aga ma ei hakka seda parandama ka, jääb see ju lõpuks mu enda omandusse ja ma kannatan selle mõra välja küll. Parandamine oleks ebaproportsionaalselt töömahukas ettevõtmine. 
Lapiti laua peal.

Vaskne serv sobib nende värvidega imehästi. Oluliselt paremini, kui tinahall. Aga ega vask neid üksi seo, ikka jootetina peab kõigest üle käima ja kaunis vaskteip jääb siduva tinakihi alla peitu. Hea, et on leiutatud paatina, millega saab tina tooni vastavalt vajadusele muuta kas vaskseks või mustjaspruuniks. 

Lihvimise ajal on hea tükke teibikildudega fikseerida, muidu ei saa üldse aru, kus järg on ja mis üle ning mis puudu ning kustkohast oleks vaja veel pool millimeetrit sirgemaks ajada, et pilt ka päriselt kokku istuks.
Killud veel ripa-rapa laiali, täpsesse mõõtu lihvimata. 



Millal järgmine klaasitöö ette võetakse, pole veel teada. On ju algamas saepurutegemise hooaeg. Aga mine tea, kui ikka väga isutab, siis võtan mõne vihmasema ja tuulisema õhtupooliku ruumis ilmavarjus istuda ja klaasi lõigata ☺

3 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

💖

Marfa ütles ...

Lihtsalt imelised vitraažid ja mis mulle veel meeldib, on sinu täiesti omanäoline käekiri. Imeilus ja peen töö!

Epp ütles ...

Sul on nii hea värvitaju!
Vägev töö. Ole enda üle uhke.