reede, 22. juuni 2018

Direktoreid, töid ja unistusi

Veel kaks said joonistatud.

 Esimene on Johannes Lang(e), kes on Elva kooli juhataja ja direktor olnud kõige pikemalt - 1923. aastast kuni 1944. aastani.

















Teine on Arvo Mälberg, kes juhtis kooli aastatel 1960-1973. Teda ma mäletan päris hästi, ta kirjutas meie klassile paar näidendit minu algkooliajal ja lavastas need meiega. Veel tegi ta aiandusringi suviti, kasvatasime daaliaid, mõõtsime neid, joonistasime. Kui isikliku daalia ümber siblimisest aega üle jäi, külastasime ümbruskonna põnevamaid looduslikke paiku ja ka inimesi - käik Vadim Želnini juurde on meelde jäänud. No miks ta ei pidanud jäämagi - papa Želnin oli mulle ju vana tuttav, lausa vanaisa eest, uhke tunne oli. Mälberg pakkis meid oma vanasse žigulisse hunnikusse (7-8 tüdrukut ikka oli) ja nii me seal käisime. Täpseid aastaid ma ei mäleta, arvatavasti peale esimest ja teist klassi suvel need ringid toimusid. Ühtlasi saime Elva aiandus-mesindusseltsi liikmeteks puha. Ja Elva AMS sügisnäitusele olime Mälbergi juures toksinud reljeefid. Materjaliks tuhaplokk, mina tegin papa Želnini poolprofiili ja olin jube uhke, mu arust tuli hirmus hästi välja. Arvatavasti peale teist klassi suvel sai see kunstitöö tehtud.

Praegu ei oska enam ette kujutada, et mingid esimese-teise klassi juntsud käivad korra nädalas mõned tunnid mingi taadi juures teises linna otsas oma daaliat vaatamas ja mõõtmas ja...

Oli igatahes üks väga vinge vanamees, täpsemalt saab tema elust ja legendaarsetest tegemistest (Elva kooli kirjandusklassi loomisest, muuseumi asutamisest jpm) lugeda siin: https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=elvapostip20141101.2.22

Muidu püüan Ulilas saagimas käia. Täna pidin ka minema, aga Lagle tiris mind hommikupoole Tartusse, et ma ta 3D joonistust näeksin (teemaks vanade eestlaste tähtkujud) ning ühtlasi käisin Rootsi Kunni (Sõbralt Sõbrale) poode pidi, et leida ideaalset tugitooli. Sest miks mitte. Ja leidsingi! Paarikümne rutsi eest sain täisnahkse (loe: oksekindla) tumepunase tooli, millel kõrge seljatugi (saab pead toetada), paraja kõrgusega käetoed ning lisaks saab jala peal keerutada. Kodus selgus, et toolil on üks trikk veel - selle saab väikse liigutusega lamamistooliks teha! Vau! Käisime enne Laglega uue mööbli poes ka, istusime muudkui toole läbi ja leidsin ühe, mis oli väga hea. Ainult 200.- maksis. Aga oksekindel punane oli tagumiku all sama hea ning Londonil ei ole kindlasti lamamistooli võimalust (ja lisaks on ta 10X kallim), nii et üks unistus on väga kiiresti teostunud. Eile õhtul otsustasin, et kui ma ikka head tooli tahan, siis milleks ennast pikalt praadida, lähen täna luurele, ja näe, seal ta mind ootaski!

Mõned pisikäigud olid veel vaja teha ja kui siis koju jõudsin, polnud veel kell liiga palju. Oleks Ulilasse jõudnud küll. Aga jube väsimus (linn ON väsitav) ja teiseks tumedad pilved ümberringi ringmängu mängimas. Praeguseks on sadu jälle järgi jäänud, kuigi tuul ikka tuulab nagu meeletu. Ah, vahetevahel on hea natuke puhata ka. Muidu saen omal väsinult mõne jäseme või muu jupi kogemata maha. Küll kõik tehtud saab, iga asi omal ajal ja järgemööda. Ulila töö tähtaeg on tegelikult alles taasiseseisvumispäev, nii et tegemata ta ei jää.

Jaanilaupäeval on plaan vähemalt pool päeva tööd teha (kui ilm lubab ja jaksan, siis saagima, aga kui ei, siis on ka lihtsamaid töid). Õhtupoolik, öö ja võibolla ka hommik on ette nähtud tulesid ja sõpru pidi hulkumiseks.

Kaunist jaani!

4 kommentaari:

ritsik ütles ...

Täitsa lõpp, kui hästi sa joonistad!

Lendav ütles ...

Ma ise olen oma joonistusoskusega peaaegu rahul. Peaaegu, sest arenguruumi on päris kindlasti veel, aga algoskused olen suutnud siiski omandada. Noh, ütleme nii, et häbi ei ole töö eest raha võtta :)

Metsamoor ütles ...

Ilusat jaani, Anni 😊

mustkaaren ütles ...

Millised onud, eriti tore karakter on teine onu 😁
Sina ei pea oma võimeid häbenema. Ilus joon ja täpne kah.
Head jaaniilma teile, meil aga on hea istutamiseilm.