teisipäev, 5. juuli 2016

Puhu tuul*

Tuul on täna hullult tuulanud. Kui lõunased järjevihmasagarad (sagedate, aga lühikeste reklaampauside ajal lubati päikest) olid otsa saanud, käisin linna peal kolamas. Hulkusin sõbrannaga Arbi järve ääres, soo-neiuvaibad õitsesid sadade, ehk isegi tuhandete kaupa ja üks sõrmkäpp (kahkjaspunane või balti, ei teagi) jäi ka silma. Järvel hullas tuttpütipere, noor sinikael käis meie juures tutvust sobitamas. Pilti kahjuks ei teinud, sest fotokas oli lolli peaga koju jäänud. Ilus õhtupoolik oli, aga tuul peale vihmavalinguid nii vinge, et pea natuke ikka veel valutab. Pidasin plaani täna saagida, aga lihtsalt ei suutnud. See tuul oli liiga hull, et selles tööd teha.

Kodus on ka tuuled tuulamas. Perenaine käis eile, andis teada, et nüüd lõpuks paneb müüki. Pidi kuhugi lehte kuulutuse panema. Lubas veel ise ka ostusoovijaid ajalehesabadest otsida. Eks näis. Arvata võib, et ostjat sellele sarale niipea ei leita, aga kindel ei või milleski olla. Nii et valmistun vaimselt ja füüsiliselt kolimiseks. Esialgu ei ole veel kohta, kuhu kolida, aga küll ta tuleb. On üks vana laut, millel on lakk, mida saaks välja ehitada. Katusekattematerjal, aknad, põrand, uksed, trepp, korsten, ahi, vaheseinad, vee-ja solgitorud, soojustus. Laias laastus umbes nii. Nüüd on vaja leida mõni tuhat, et selle kõigega algust teha. Kokkuvõttes tuleb see ikkagi odavam, kui see sara siin osta ja siis hakata remontima. Pealegi on seal uues kohas õhku ja ruumi ning võimalus eluase enda soovide ja vajaduste järgi planeerida-kujundada.

Kolimisplaanid löövad aiaelu ka sassi, aga ei ole hullu. Selle lauda kõrval on terve talutäis maad, kus juba on üks suurepärane toimiv aed. Ja ruumi jääb veel ülegi. Nii et ma kolin armsamad sõbrad kaasa, õnneks on nad veel üsna väiksed ja kannatavad ümberistutamist. Praegu aga näitavad nad oma armsaid õisi-lehti-varsi veel siin.

Kes see on? Ma saan aru, et mägisibul, aga ma pole elu sees veel nii suurt näinud. Sain ta mõni nädal tagasi, tuttav harvendas peenart. Nimest pole halli aimugi.

 10cm läbimõõduga pott...
Siin õie all on väiksemad rosetid, kõige suurem rosett on eelmisel pildil potis. Ma tean küll, et nad on liiga rammusal mullal, aga mul pole hetkel lahjemat kohta võtta. Suured olid nad juba siis, kui minu kätte said.

Keegi avaneb väga põnevalt:
 Monarda
 Ahh, kuidas lõhnab! Mandžuuria elulõng.

Raudrohud tõmbavad millegipärast väga. Lihtsad lilled, aga midagi neis on. Jõudu, väge ja pikka ajalugu rahva meeles.
Nüüd passin iga päev, kuidas angervaks õisi loob. Nuppudes on juba aimata punast. Venusta, kelle kevadel Järvseljalt tõin.

Läinud nädalal sai UAZikuga käidud ümbermaailmareisil Tartu taga. Tõime Valduriga siia hulga iidse tamme oksi. üks jämedam jupp sai ka. Hirmus armas tõstuk oli, ei mingit lärmi, Valdur väntas seda nagu (vaikne) leierkastimees ja pakud muudkui kerkisid ja vajusid, sõitsid paremale ja vasakule, kuhu just vaja. Sõiduk oli väga nostalgiline, mürises nagu korraliku kolhoosniku masin ikka ja liikus mäest üles 20 km/h, mäest alla isegi mõnikord 50 km/h. Aga ära vedas!
 Siin on tammeoksad juba väiksemad, neist saab päris mitu pisemat kuju. Oksad on nende kohta lausa imelik öelda, sest selle läbimõõduga tüvigi on juba täitsa tubli puu.

Sellel pildil on aga näha progress. Lehisepakk, millele on mitmel eri viisil joonistatud ja kriimustatud. Töö on alustatud :D
No ja üks sündmus veel oli nädal tagasi. Muhedikumaal oli väga kuldne tähtpäev, sellel puhul käisime kambaga neil külas ja nüüd on neil rabaservas uus tammepuust elanik:
Muhedikupapa käe all sai ta kena rohelise kuue ka. Pilt on tehtud siin minu murul, rabaserva pilti saab siis, kui ma seda pildistama saan.

Ma ei oska ära tänada, et mu sõprade hulgas on nii kujuteldamatult kuldseid inimesi. Aitäh!

* Millegipärast kummitab: https://www.youtube.com/watch?v=gdPuMzS8Ogw

18 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Tuul oli täna ka tõesti kole, aga siiski mitte millegagi võrreldav üleeilsega.
Vaatamata tuulele ja liigveele on suvi ikkagi ilus, värviline ja lõhnav aeg, eriti kui selles hüppavad ringi kuldsete kätega valmistatud rohelised konnad :)

Futu ütles ...

Päris oma kodu on eluvajalik. Soovin, et kõik hästi läheks.:)

Eve Piibeleht ütles ...

Ju siis on muutuste aeg käes ja nullist oma alustada on ikka parem kui võõras uberikus ebakindla tulevikuga. Jõudu ja edu Sulle ja küll Su kaunid kujud ka remondiraha aitavad koju tuua.

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Peamine, et tuuled õigest suunast puhuksid (elu edenemise mõttes) ja puhuvadki :)Need tammeoksad :D on väärt kraam.

Togram ütles ...

Mõned tuuled elus on vajalikud. Need viivad edasi. Loodan, et kõik laheneb just nii nagu Sinul tarvis ja hea on.
Need Sinu kujud on ülilahedad!

Anonüümne ütles ...

Laut? Osta, üürida, ümber ehitada elamiseks midagi, mille ruumid pole seni registreeritud eluruumidena, on investeering oma tuleviku probleemiidudesse. Ettevaatust
https://www.ehr.ee/app/otsing?0

Fotostuudio Tallinnas ütles ...

Ilusad pildid :)

mustkaaren ütles ...

Ilusad makrod.
Anonyymne tahtis öelda, et juriidiliselt korrektne peab olema :)
Vanad hiinlased arvasid, et konna kujud toovad rikkust peresse. Tee omale ka selleks otstarbeks mõned vägevad õnnekonnad.

Anonüümne ütles ...

Ei, üü tahtis öelda muud, väljaütlemata, et on omal nahal paari põneva elukoha peal mitme aasta jao omad vitsu saanud, jupp elust, mida ükski linnulaul, roheline avarus ega lillepeenrarõõm tagasi ei anna, kuigi nonde väärtust ei kaota. Aga selline itk ja hoiatused ei pea kehtima, kui sarnane koht on kriisihetkel päästerõngas, ainus seljatagune.
http://goo.gl/b5VTcV


PS. suuvooderlus on ebameeldiv ja pisut provotseeriv.

Anonüümne ütles ...

Pildil, muide, suure jupi tamm kunagi. Nii 6-7 a tagasi.
Kui oksad sel aastal maas sõitu ootasid, kaevas ühe alla end suur tume bufo bufo.
Praeguseks kargab vabanenud platsil pisikesi bufosid karjakaupa, niidupidurid. Tänulikud vastse staadioni eest!

mustkaaren ütles ...

Teema arendus ja suuvooderlus on kaks ise asja. Mina kyll sinu vastu nii toores ei olnud.
Juriidiline korrektsus ei ole mitte ainult poliitikute skeemitamisvahend, vaid nt ehitusvaldkonnas vajalik komme. Me räägime yhest ja samast asjast, muide.

mustkaaren ütles ...

Nimelt sellest, et kui laut v saun õigel ajal eluruumideks vormistamata jätta, tuleb hakata trahve ja lõike maksma, lammutama jne.
Olen nii omaniku kui omaniku esindajana omavalitsuste ametnikke kylastanud, vorme täitnud jne, seega anna mu huumorimeel andeks, olen teemaga tuttav.

Lendav ütles ...

Ärge nüüd omavahel kaklema minge :)

Ega ma päris uisapäisa ei hakka kuhugi naelagi seina lööma. Ja asjassepuutuvad nõuanded on alati teretulnud. Esimene küsimus on, kust leida mõistlik inimene, kes oskaks seda kurrima ehitusseadustikku lahti seletada. Minu jaoks on see hiina keel. Üks võimalus on muidugi minna otse valda, aga ega need vallaametnikudki ei pruugi olla päris terve mõistuse juures ja teemas pädevad. Ma olen ametnikke näinud. Igasuguseid.

Anonüümne ütles ...

Oma nõuannete eest vastutavad professionaalid, nagu ehitusnõunik, arhitekt, insener, mistahes ekspert, üldiselt blogides nõu andmas ei käigi.
Lihtsalt toredate ja abivalmis inimeste nõu pole aga tervik ega objektipõhine, asjassepuutuvus puudutab seda siitsealt pisut, osaliselt, sest igal ju kogemus siiski enda asja pealt. Ja kui kord talv käes, ilmnenud probleemid käes, siis sooja sõna rahvas ikka toeks, kes sokipaari, kes mõne plaadi või entusiastliku talguga, aga tegemata asju see ära ei tee, vigu ei paranda, tehtud kulutusi ei kaota.

Omavalitsusse küsimused teele. Kui valdkond on tundmatu, siis lihtsalt helistades või vesteldes ei jää ka kõik meelde. Võibolla teatakse seal õigel ajal idee eest üldse hoiatada, võibolla vallas muid kohti soovitada, võibolla saadav teave kõrvutatuna oma võimalustega aitab plaane parandada. inimesed ehitavad ja teevad väiksematki remonti aastaid, ootavad lubegi kuid ja aastaid. Kui realistlik on perele tagada kodu, mida tegelikult veel üldse pole, kuskil elamiseks üldse mitte ehitatud pööningul, jõuda talveks töödega see elamisvalmidusse, näiteks ise sees elades. Mida see laudalakaplaan omandina tähendab, mida siis, kui see on kellegi teise oma, olgu panga või teise inimese. Mida kõigi vajalike dokumentide, kooskõlastuste ja lubadega tegemine, mida mingi ajutise ja ühegi vormistuseta tegutsemine, teadmata kestvusega "ajutisena", olles valmis jälle nähtud vaeva kunagi selja taha jätma ja jälle kolima... Kui palju kuluks enne kulude stabiliseerumiseni, kui paljukuluks kogu selle plaani ajal mõnele muule alternatiivile, elamisvalmis üürikale.
Mis saaks, kui tööde ajal tervise, materjalide, tööriistade, rahadega juhtuks midagi, kui palju on vaja lisajõude. Mis asjaoludel oleks see üldse üle varju hüppamise plaan. ehitusseadustik on hiina keel, küttekehade, ehitussõlmede, elektri, kõige koduehituses vajaliku oskamiseks õpivad inimesed aastaid. Ja keegi tahab teadmiste ja kogemuste pagasita võtta väljakutse. Kui panna kirja, mis selle õnnestumiseks soovitava tulemuseni kõik vaja on? Aga mitte ainult ühe julge nägemuses soovitava vaid ka (kõigile) nõuetele vastava tulemuseni? Ok, pärisprojektiks peaks ka mõned aastad teatavat pagasit olema aga no niisama mänguliselt paber või fail ette võtta? Kas oleks realistlik iga etapi ja sõlme lahenduseks postitada appihüüd ja pärast kõigi hea nõu ja tegija töö alaetapid sobivad omavahel. Saab korraks või kauaks kodu omale, lastele, lastelastele. Töökoja ja ateljee? Kuidas on seal ümbrus saagimisele mõeldes?
Kas keegi on midagi sellist enne teinud, kogemus, hoiatav-innustav selles, kas/kuivõrd algseis, võimalused ja eesmärk on võrreldavad.

Anonüümne ütles ...

Ei, ma ei mõelnud ega rääkinud kellegagi siin sama asja, kuigi mulle tundmatu teadis kohe laksust, mida mina tahtsin öelda ja kohe otsa, et tegelikult õieti rääkima hakkamatagi oli minu öeldu teada, juba ME rääkisime temaga samast asjast, maigaad. Ma pole toores, kui palun mitte minu eest sõna võtta ega suuvoodrit teha, aitäh, saame ise enda eest räägitud. Kui keegi arvab, et teine ei väljendanud end selgelt, et temast ei saadud aru või on mitu identset arvamust, siis on viisakas pigem küsida, arvasid sa seda, pidasid silmas toda. Kogemustega teemat arendades räägimegi kumbki oma kogemusest, kumbki oma loetelust, mis punkte soovime väljendada. Seekord meie punktid polnud samad.
Mõtlesin tegelikult rääkida asjadest, mis võivad üldse võimatuks või väga keeruliseks osutuda, aga ma ei tee seda, ümber mõtlesin.
On inimesed, kes on selleks palgal. Vastava haridusega.

Fantaasialõik.
Meditsiiniteemaga olen tuttav, olen nii arstil käinud, kui teist arstile viinud. Retseptiravimeid olen ostnud. Ma tean, mida võõras inimene kellelegi öelda tahab või ütlema hakkab, kui mõne terviseriski kohta sõna võtab. Me räägime tegelikult temaga samadest asjadest. Olen teemaga tuttav, minu kogemus sobib teemat arendama ka teise eest, kes on toores, kui ei arvesta minu sooviga talle sõnu suhu panna. Oot, aga miks ma ei piirdu omaenda sõnade ja arvamustega, miks tema sõnadega üldse tegelen ja neid moonutustega oma postitustesse trükin, kui need tema sõnad polnudki mulle ja tegelikult ma ju ei tea, kes ta on, mida ta tahtis või millest räägib? Lõigu lõpp.

Kui üürikorter müüakse koos üürnikuga, siis vast keegi teab öelda, kui kaua tegelikult kehtib veel müüja omaniku vastutus üürniku suhtes (kuidas oleks ka kirjutamata kokkulepete puhul). Seda juhuks, kui kolimisega peaks keegi hakkama ebarealistlikke nõudmisi esitama. Kui peaks juhtuma üllatuskiirusel praeguse kodu müük.
Edu. Kolmandat korda pole vaja mind kaklemise asjus korrale kutsuda, blogosfäär ja minu klaviatuur siiski ei ühildu. Kõike head!

mustkaaren ütles ...

Ahah.

mustkaaren ütles ...

Kõige kohta on olemas seadused, määrused, tyyplepingud ja kohalikud eeskirjad. Kui on vaja, võime neid koos lugeda, see on samamoodi lõbus ja loominguline ettevõtmine nagu, hehe, piraadi piibel.
Tundmatule spetsialistile, kes siin trollib, teadmiseks, et me oleme päriselus head tuttavad.

Rahutu rahmeldaja ütles ...

See kooslugemise mõte oleks väga hea :) saaks mõlemad osapooled targemaks, ka mina olen seadustes täiesti orienteerimatu isik :D