laupäev, 19. aprill 2014

Karneval

Näen siin tööl aeg-ajalt pidusid. Juubeleid, pulmi, firmaüritusi, mida iganes. Süsteem on tihti üsna sarnane: kõigepealt tulevad viimaseni üles löödud inimesed - ülikonnastatud ja lipsudesse kägistatud mehed, pitsi, kulda, siidi ja tikkkontsaga kingadesse pigistatud naised. Mõni tunneb ennast neis "piduriietes" silmaganähtavalt halvemini, kui teine. Kogunetakse, täidetakse eeskava (õnnitlused vms), süüakse, juuakse, juuakse, juuakse. Lipsud kaovad. Kingad vedelevad mööda maja. Tümps tahab lae kaela kukutada. Igasuguse kuldse ja siidise väärikuse kaotanud pidulised tuiavad mööda maja, käperdavad keda juhtub ja draamasid on kuhjaga. Oksehais lehvib maja einevates osades erinevates aroominüanssides.

Mulle on see ikka veel nii võõras. Meie suguvõsas pole selliseid pidusid eriti peetud. Meie peres üldse mitte. Teine oluline asjaolu on ka see, et ma ei saa ise väga palju juua - enne mäluauku hakkab lihtsalt päris halb. Nii ma ei mõistagi hästi nende pidude fenomeni, mida inimesed neis leiavad...? Kulutavad tohutuid summasid, milleks?

Leidsin lõpuks seletuse. Sellised üritused sarnanevad kahtlaselt karnevaliga. Karneval* on olnud aegade jooksul see aeg, kui inimesed kostümeeruvad ja vabanevad igapäeva pingest - lubatud on igapäevaga võrreldes ikka väga palju - ventiilid lahti, aur välja - kuidas muidu raske eluga jaksab toime tulla? Jah, niipidi vaadates ma saan sellest isegi aru. Kõik klapib, ainult maskid on puudu. Naiste puhul kompenseerib maski puudumise uhke meik. Asi seegi. Võibolla korraldan isegi kunagi sellise peo - kui ma 50 või 75 või 100 saan - karnevali kujul. Jah, miks mitte?

Minu sajas juubel. Valmistuge varakult!
*Ei saa jätta märkimata, et "carne" tähendab hispaania keeles "liha". Mõnigi juubel on lõpuks nagu lihaturg ja lõbud kipuvad ikka lihalikud olema - söömine, joomine, tantsimine, seks (kui veab).

2 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Pagan, ma niikaua välja ei venita. Lubasin selle puhul, et magamistuba saab valmis ja tapeet seina, ennast pidulikult ja atraktsioonide saatel yles puua! See aga võib juhtuda juba lähema 10-15 aasta sees! Palun, palun, kas Sa peaksid karnevaliga oma 50. synnipäeva?

Lendav ütles ...

No ma püüan.