laupäev, 6. juuni 2009

Suvevaheaeg

Viimasel ajal olen siia üsna juhuslikult kirjutanud, edaspidi vist veel juhuslikumalt. Tuleb ringisõitmist ja muidu siblimist. Esmaspäeval lähen mõneks päevaks Lahemaale, üks tööots ootab. Ja siis on jälle tohututes hulkades tulemas laulupidusid ja sellega seotud üritusi. Näiteks oleme 15. juunil Ulilas, sealt läheb mööda suurte pidustuste ja konsertide saatel laulupeo tuli - seekord veeteed mööda. Esineme meie ja ka Tõrva neidudekoor. Konguta kapelli saatel saab jälle tantsida.

Ja väike mõttejupike - kui üks koorkikaaslane õhkas Tartu laulupeo ühisproovis dirigeerima minevale Lauri Breedele tasa-tasa järele, et tal on nõrkus pikajuukseliste meeste vastu, siis jäi mu mõte sinna kuidagi pidama. Ja ma jõudsin järeldusele, et mehe juuste pikkusel, mehe enda pikkusel, laiusel, nahatoonil pole absoluutselt mingit tähtsust. Mul on nõrkus meeste vastu. Selliste meeste, kelle puhul ei teki üldse küsimustki, kas ta on mees või naine, kas ta on võibolla natuke mees, kas ta on mees ainult väljast või on see osav mulaaž, kas ta on kunagi kahelnud enda soolises identiteedis. Seega mees, keda nähes ei ole mingit kahtlust - see on mees.

Muude nõrkustega - no mõni ikka on. Näiteks indiaanlaslik profiil. Aga see nõrkus kehtib täpselt esimese kõnetamiseni, ma olen juba nii vana küll, et sellistest nõrkustest üle olla. Ja üldjuhul ei jää mul pilk peale ühelegi blondile, kuigi ka see on muutuv - kui mees on iseloomult ja olekult särav ja soe, kompenseerib see nii mõndagi. Seega jääb suhtlemise käigus alles ainult üks nõrkus - see on meeste vastu. Eriti selliste meeste vastu, kellest on aru saada, et nad ka inimesed on.

8 kommentaari:

Zeldale ütles ...

Jansa tegi ideaalmeeste loomiseks oma portaali- ;)loo virtauaalne mees ise.põhimõtteliselt saab kasvõi üksi veini juues meest vormida ja vaadata, kas liigutab:)

www.nofun4you.com
Ilusat suve!
Ilona

Sol ütles ...

Mõttejupile järgneb jada.
Kas sa tahtsid öelda, et sulle meeldib/sobib meessoost inimestega koos olla, tegutseda, jms?

Mul on üks sünnitusabi alal tegutsev tuttav, kes ütleb, et temale väga meeldivad naised ja nendega töötamine.Sama juttu olen ma kuulnud mitme ämmaka suust. Ega seda tööd saagi teisiti teha, kui naisi väga armastades...

Mind hakkas küll ahistama aastaid põhiliselt naistega töötamine, ehkki see tuli mul hästi välja.
Olen vist juba mitu korda öelnud, et minul on see nõrkus hoopis laste vastu.
Nii et kas ma sain su nõrkusest õigesti aru?
Tegelikult, olgu nõrkustega kuidas on, aga minu meelest on väga tähtis, et inimesele tema oma sugupool meeldiks. Vastassugu vm. inimgrupp võib meeldida või mitte, aga kui omaenda sooga rahul polda, siis on midagi halvasti...
Mulle nt. ei meeldi need naised, kes naissugu halvustavad ja naeruvääristavad. Võlts ja odav. Kummalisel kombel pole ma kunagi kohanud ühtki meest, kes oma sooga rahul poleks või seda kuidagi halvustaks...
Huvitav, miks?

Morgie ütles ...

sotsiaalne tellimus

Lendav ütles ...

Ehh, ma mõtlesin pigem tavalist sugudevahelist külgetõmmet nõrkuse all (nõrkus pikkade juustega meeste vastu või siis mitte). Aga muidu suhtlemisel on ka minul üldiselt meeldivam olnud meeste seltskonnas. Kuigi ega mul naiste vastu ka midagi üldiselt pole. Praegugi olen põhitöökohaga naistekarja hulgas ja siiani on asjaajamised sujunud ja kollektiiv üldiselt üsna sümpaatne.

No ja meestega ongi võibolla üldiselt parem koos töötada, sest mad ei halvusta oma sookaaslasi ja püüavad käituda lihtsalt inimlikult, samal ajal kui naistekollektiivis on teinekord mõni ussitaja, kes omast soost kaaslasi ei salli? Ei tea, mul isiklikult otse nii palju erinevaid kogemusi pole, et oskaks üldistada. Minu meelest on tegelikult sugudevahelised erinevused palju väiksemad, kui lihtsalt inimestevahelised erinevused. Mulle meeldib meeste seltskonnas olla, kuna mehed suhtuvad minusse, kui naisesse hästi ja see on üldiselt vastastikune. Samas on mehi, kelle seltsis ma ennast hästi ei tunne, nagu ka neid naisi, kelle seltsis on ebamugav. Enamasti siiski mulle tundub, et sugudevaheline erinevus aitab luua vastastikust austust, võimalik, et see on mingil viisil ka seksuaalse taustaga, kuigi ma võin ka eksida. Umbes nii, et ma armastan üht meest ja osaliselt tänu sellele austan ka kõiki tema sookaaslasi. Omasoolistega võidakse olla rivaalid, vastassoolisega pole põhjust. Samas - näiteks ämmaemandatel võib just olla ühtekuuluvustunne naistega tugevam, kui suhestumine meessooga. Et kuhu tähelepanu langeb - erinevuste või pigem sarnasuste tähtsustamisele.

Aga need on väga toored ja hüpoteetilised mõtted.

Sol ütles ...

Noh ma just lootsin, et sugudevaheline tõmme ja seksuaalne alatoon pole nii tähtsad...Aga eks igaüks ise tea.
Õnneks ma tunnen vähemalt 1 naist, keda tingimusteta austada ja armastada (see olen mina ise, teate ;) . Loodetavasti õnnestub mul seda tunnet laiendada inimestele üldse.

Minu kogemused ütlevad, et eelarvamused on ohtlikud. See, et naiste vahel on rohkem ussitamist ja kadedust, on eelarvamus minu meelest.
Muidugi, olles ainus või üks väheseid naisi meeste seltskonnas, siis tavaliselt on suhtumine hästi mõnus. Aga kui asi tõsiseks läheb ja võitlus tekib siis halvustavad ja hammustavad mehed oma kaaslasi olenemata soost nii et verd lendab.
Muidugi on minu kogemused saadud suheldes peamiselt pehmete kultuurmeestega.

Lendav ütles ...

Kindlasti on igas väites omajagu eelarvamust. Inimesed, suhted ja kollektiivid ongi erinevad. Kõik meestekollektiivid ei pruugi hästi kokku kõlada ja igas naiskollektiivis ei pruugi ussitajat olla.

Maailm on kirju ja mitmekesine. Meie kultuuriruumis on lihtsalt millegipärast saanud tavaks hinnata mehi ja naisi erinevate kriteeriumite alusel - mehed ja naised võivad üsna sarnaselt nt. ussitada, aga mehi siiski nii tihti ussitajaks ei kutsuta. Sarnase käitumise puhul öeldakse meestele ühtmoodi ja naistele teistmoodi. Võimalik, et see on ainult keeleline erinevus, aga ma usun, et see on siiski rohkem kultuuriline eelarvamus, mis sugusid eraldab. Tegelikult oleme me ju kõik lõpuks ikkagi inimsed, hoolimata soolisest kuuluvusest.

Paar päeva tagasi näidati Reporteris naissoost autoremondilukkseppa, nagu oleks see midagi ennekuulmatut. Lugu oligi põhiliselt mängitud eelarvamuse peale, lõpus kinnitas intervjueerija, et sinna võib tõesti auto julgesti parandada viia. Mina autosid ei paranda, ometi ma ei usu, et see mingi eriline ilmaime oleks. Tubli tüdruk muidugi, aga ei midagi ennekuulmatut.

Anonüümne ütles ...

Praegu olen ettevõtjate qrsusel koos inimestega, kellest enamuse iseloomustamisex olex täpseim sõna "loll isane". Läxin sinna t2iesti eelarvamusteta, et nyyd hakkab siis tore õppetöö ettevõtlike inimestega - aga esimene nädal näitas, et qrsusel domineerib kõvahäälne munniqltus. Inimene ei saa aru, et võõra inimesega ei familiaariceta, teise haridustaset, osqsi, hobisid & soolisi iseärasusi ei halvustata. Kahju, aga q eelmisel, projektiqrsusel olin oodatud kaaslane haritud meeste & naiste selckonnas, siis siin olen emane friik, kes tykib meeste mängumaale. Jah, mida madalam haridustase, seda rohkem suhteid, äri ning muid asjaajamisi kahjustavaid eelarvamusi. Qigi, jätqvalt olen myrgine mitte meeste või naiste, vaid konkreecete isendite vastu, kes alustavad norimist - ma pean ennast kah kaicma. Mulle ei sobi rõhutada, et olen nõrk ning abitu naesterahvas, ning et tugevad meesterahvad tohivad selle yle igal hetkel alavääristavaid nalju visata. Rohkem kodust kasvatust! Ning võtame eesqjux nt Norra, mis pidigi pysima naiste tugeva töö ning osava koostöö peal, mitte yxteisele ärategemise & konqrendi halvustamise qltuuril.
Trv, haritud inimesi (mitte mehi & naisi) armastav Kaaren.

Skarabeus ütles ...

Heietasin süvenemata enda peas, et mis on selle "kaarna" arvutil viga? Nüüd süvenesin ja leidsin, et a r v u t i l pole viga midagi...