esmaspäev, 1. juuni 2020

Killuke ajalugu

Inimesed guugeldavad, kui neil igav on. Mina tuhnisin MuIS´i otsingus. Ja leidsin oma vanaisa fotoka! Ma ise viisin selle ERMi, olin veel üsna pettunud, et ma ei saanud sinna juurde natukenegi eseme ajaloost rääkida. Aga tühja sellest, asi on alles!

Olen mitmele inimesele rääkinud kastfotokast, millel ei ole klassikalist objektiivi, vaid töötab pinhole-kaamera põhimõttel. Kolm ava suurust on ja kõik. Mind ei ole tahetud hästi uskuda. Palun - siin ta on! Klaassilm ülemise nurga peal on 45 kraadi all olev peegel, mille abil sai kadreerida. Tagant käib ukseke lahti, sees on plekist alused klaasnegatiivide jaoks. Tagaotsas (peal) oleva nupu abil sai pildistatud negatiivi kasti põhja kukutada, et järgmine negatiiviklaas objektiivi augu suunas pildistamisvalmis oleks. Mul on siiani kõrvus pleki kukkumise heli - olen sellega lapsepõlves piisavalt mängida saanud :)

https://www.muis.ee/museaalview/519615


1 kommentaar:

mustkaaren ütles ...

Allpool on palju silmarõõmustavat ja kastkaamera on tujutõstev, öelgem yhe korraga kõik ära :)