reede, 27. aprill 2018

Vastus


Ma näen, et keegi ei ole rohkem julgenud midagi arvata? Olgu siis nii. Eilne küsimus oli inspireeritud raamatust Eesti silmuskudumine, 2. osa, sukad ja sokid. Autor Anu Pink. Vastust näete siit:
Juurde on veel kirjutatud, et:
Suka kanna ilp (kannalatt) kooti edasi-tagasi naistel 1,5 ja meestel 2 kondrat pikk (kondar on pöidla esimene liiges). EA 48, Mustjala
Kukeruss käändäss üle ´keskmätse sõrme otsa seenigu tõese jakuni. (Nõo)
Kukõruś om kats sõrmõ jaku kõvõrust. (Räpina)

Ehk siis kukerus, kukernoks, kondar ja kont on pikkusmõõdud. Kukernoks on keskmise sõrme esimese liigese pikkus ja Kodavere kandis kasutatud mõõt/sõna, kukerus on keskmise sõrme kaks viimast liigest ja Lõuna-Eesti sõna. Kondar on pöidla esimene liiges (Kihelkonna ja Karja) või teine liiges (Mustjala), teist liigest on ka kondiks kutsutud (Kihnu). Kasutati suka-soki kannalaka pikuse mõõtmiseks, aga tõenäoliselt ka muudeks väiksemateks mõõtmistöödeks. Nagu näiteks vaksagi.

Niiea raamat! Ma olen ausalt vaimustuses, ma pole nii põhjalikku ja informatiivset ja huvitavat ja harivat ja ilusat raamatut veel näinud! Tavaliselt on raamat kas ainult ilus või ainult hariv, aga et seda kõike korraga! Näiteks on peensusteni lahti kirjutatud erinevad kannatüübid (mäletate, koolis õpetati ainult üht tüüpi, nagu see oleks maailmas ainuke?):

Kõigil on juures kudumisõpetused ja skeemid, nii et loll saab ka aru. Ja ka nende kannatüüpide variatsioonid. Ja erinevad sukaotsad, sest kahandada on ka võimalik mitmel eri viisil. Näiteks on Pärnumaal, Viljandimaal, Muhus ja mujalgi kahandatud suka- ja sokivarbaid tihti viltuselt, et ikka paremini jalga passiks.
No ja loomulikult kuulub sukakunsti juurde ka parandustööde-kunst, sellestki on korralik ja põhjalik peatükk.

Mul ei ole ühtki sukaseent! Kus selle häbi ots! Ja ei ole vist ka kedagi, kes oskaks puutööd?!
Ma loodan, et keegi selga ei lenda autoriõiguste rikkumise eest, aga ausalt - see on siin ju ainult reklaam - raamatut ennast on 384 väga sisukat lehekülge, siin on ainult võimalus natuke nuusutada. Mõned juhuslikud pildid veel:












Ahh! Nüüd ma hakkasin seda raamatut omale tahtma. Ja arvatavasti esimest osa ka, sest tõenäoliselt on see sama sisukas. Ja kolmandat osa, kui see trükitakse. Käsitööraamatuid on umbes miljon trükitud, enamasti õhukesed vihikukesed näputäie mustritega ja kõik. Neid ma ei igatse. Selleks on raamatukogu. Aga see raamat! See on poolt raamatukogu väärt!

Nüüd siis auhindadest. Kõik vastanud on väärt väikest auhinda, et nad üldse vastasid. Esimese auhinna saab Al Gusti vaimukuse ja ka diskreetsuse eest, luban ennast üheks päevaks sinu käsutusse näiteks naadi kitkumisel vms. Teise auhinna saab Kaaren, mis sest et pisut mööda läks - kukernoksiga oled sa kokku puutunud tunduvalt tihedamini kui vehmriga - ütleks lausa, et igapäevaselt ja ööpäevaringselt ja sünnist saati 😃, aga vehmri, kannipuu  ja raa meelde tuletamine on juba ise auhinda väärt. (Muuseas, Saaremaal oli kannipuie nimi hoopis paarid, mu ema rääkis. Ja pesupulki kutsuti pesunagideks - need olid ilma vedruta ja ühest puutükist hargid.) Auhinnaks on sulle üks joonistatud pilt. Kolmanda auhinna saab asjakohase ja suunava küsimuse eest Notsu, kellele ma ei oska küll midagi tarka välja pakkuda. Aga kui me kohtuma peaksime, küll ma sulle midagi asjakohast pihku pistan, kui muud pole võtta, siis kukernoks ja kondar ajavad asja ära 😊

...

Kontrollisin enne postituse avaldamist, et ega keegi ei ole rohkem kommenteerinud. Oligi! Kaamos on vastanud ära täpselt pool küsimust! Pikkusmõõdud jah! Nii et ka Kaamos on teeninud ära väikse meelespidamise. Millega täpselt, las see jääda üllatuseks 😉

8 kommentaari:

Roheline villa ütles ...

Eh, kusjuures olin ikka oma mõtetega õigel teel. Aga vahva, et tegid sellise postituse. Ja Anu Pink on ikka meie linna tubli tegija!

Rahutu rahmeldaja ütles ...

vot siis, tundub tõesti ea raamat olema :)

Marfa ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Ooda ma saadan kommentaari uuesti :)
Väga-väga-väga hea raamat, soovitan soojalt kõigile kudumishuvilistele. I osa on samuti suurepärane, pidevalt kasutuses mul küll inspiratsiooni ammutamiseks, küll igasugu tehnikate õppimiseks.
Kõige kavalam on selliseid raamatuid osta ERM-i poest, seal on üldjuhul hind odavam kui raamatupoes.

notsu ütles ...

Ma teeks sellest heameelega kunagi mälumänguküsimuse ja siis see ongi minu auhind. :)

Lendav ütles ...

Väga hea, Notsuga on siis korras :)

mustkaaren ütles ...

Käru käepidemeid, olenemata käru kujust ja aisade arvust, kutsus mu vanaema, iidvana lutsi päritolu metsnaine, vehmreteks. Ma olen tema loogikaga täiesti nõus.
Aitäh, auhind on väärikas.
Selle raamatu pean mina saama, maksku mis ta maksab!

Anonüümne ütles ...

Auhind on ka väga meelitav :) Ma küll lugesin ajalehest, et naate ei tohiks üldse ära kiskuda, sest mesimummid armastavad neid, aga ma otsustasin siiski kompromissile minna - lillepeenrad naadivabaks ja üks-kaks spetsiaalset nurgatagust kohta mummidele.