neljapäev, 8. veebruar 2018

Maailma parim ehk kokanduslikud hetked vol. 2

Võta porgandeid. Võta mitu. Võta kohe rohkem*. Koori, pese ja siis riivi peenikese riiviga. Sulata pannil hea käntsakas võid. Ära koonerda. Kui võid ei ole, käib muu toidurasv (-õli) ka, aga või on parim. Pane sulavõi otsa riivitud porgandid. Tsipsa natuke soola ka ja kui on, siis hästi natuke jahvatatud muskaatpähklit ka. Prae seda porgandiputru. Nii. Nüüd pane see töödeldud porgandipuder kaussi, jahuta ta mõistlikule temperatuurile ning lisa nõrutatud kodujuust. Mina tarvitan selleks puhuks piimamehelt saadud ehtsast piimast valmistatud kodukohupiima, aga poe omaga saab ka hakkama (poe oma on kindlasti tarvis nõrutada - pool topsi on ikka vett...). Kodujuustu pane just parasjagu (kas porgandiga pooleks või lihtsalt niipalju, kui mõistlik tundub või võtta on). Lisa sinna veel muna või 2 (jälle - nagu mõistlik tundub) ning segad selle taigna ilusti segi. Siis tõsta oranž puder vormi (mis on kas vooderdatud küpsetuspaberiga või määritud võiga või lausa mõlemat, kui raatsid), pilla helde käega pudru otsa võitükikesi ning suska vorm värskelt köetud ahju. Elektri- või gaasiahi kõlbab ka, kui puuküttega ahju pole.

...

Kui kaua puder ahjus peab olema? Ausalt, ma ei tea. No... läbi peaks küpsema, aga kõrbema ei tohiks ikka veel minna 😁

...

Eemaldad kaunilt jumekaks küpsenud porgandivormi ahjust, valad toiduportsu üle hapukoorega, püüad mitte näppe, huuli ja keelt kõrvetada ja sööd nagu loom.

*Kui sa oled piisavalt helde, jääb midagi üle ka hilisemaks. Ära muretse, see toit on suurepärane ka külmalt.

----

See retsept on mälu järgi üles tähendatud Muhediku varamust. Temal olid küll kindlad kogused ja minutid ja üldse, aga minu mälu ei armasta numberid. Papa, kui ma siin  midagi päris mööda panin, siis täiendused-parandused on lahkesti oodatud 😊

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Seda pean mina katsetama :)

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Igatahes kõlab paganama hästi. Porgandeid saab kevadel kohe 3 x rohkem külvatud. :)

mustkaaren ütles ...

See on yks väga hea kook.

Hundi ulg ütles ...

Mul on palju kokaraamatuid minevikust. Vanimad ülemöödunud sajandist. Seepärast tunnen mõningal määral valdkonna kirjanduslik-vormilist stiili. Sellised tekstilised retseptid on lahe lugemine. Jätka ja ühel hetkel tuleb hakata otsima kirjastajat.

P.S. Mina ei oskagi süüa valmistada koguste ja minutitega, vaatamata kokaraamatute hulgale ...