esmaspäev, 25. mai 2020

Kaua tehtud kaunikesed

Kuus aastat tagasi ma töötasin veel Tartumaa Tervisespordikeskuses. Siis ma alustasin oma esimeste sõrmkinnaste kudumist. Ühtlasi oli see esimene tõsine katsetus lapilist kudet kududa ja millimeetriseid vardaid kasutada. Vahepeal on palju aega merre voolanud, olen olnud veel kahes kohas tööl ja kudunud mõne kampsuni. Kindad aga ootasid ja ootasid...



Lõngad on suuremalt osalt värvitud kunagi 1993.aastal kui ma õigesti mäletan. Värvisin kuusekäbidega (pruun), kaselehtedega (oliiviroheline) ja must toon aniliinvärviga. Roosakad-beežikad toonid randmes on palju uuemad - midagi... 8 aastat tagasi? värvitud verkja vöödikuga.

Randmeosad ja natuke ka edasi jõudsin kududa esimesel kevadel. Kudusin kahte kinnast paralleelselt kõrvuti. Siis jäi toppama. Igal talveperioodil kudusin natukenegi, kasvõi ühe mustrikorra, aga ikka liiga vähe. Läinud sügiseks olin jõudnud labaosadega nii kaugele, et sõrmed olid juba jagatud ja esimene ka alustatud. Nüüd, kevadel võtsin ennast lõpuks kokku ja tegin kõik valmis. Varrastele oli loodud 144 silma (randme ümbermõõt), millelt toimusid edasi pöidlakiilu kasvatamised jne. Kokkuvõttes tuleb tunnistada, et oleks võinud paar mustrikorda suuremad teha, või siis ei tohi mu käed paksemaks või paiste minna. Normaalolekus saan nad ilusti kätte panna.

Kirjad leidsin siit ja sealt. Labaosa kirja sain suvalisest ajakirjast, nüüd avastasin, et Hiiu kinnastel on ka sellist kasutatud. Pöidla (ja paari teise sõrme) kirja kombineerisin ise. Randmekirja mustal taustal võtsin Fair Isle mustrite raamatust.

Nüüd on mul ka viisipärased pulmakindad olemas. Hakka või mehele minema 😉

3 kommentaari:

Kaamos ütles ...

Kaduv kunst.
Hea, et on, kes seda siiski nii vabalt valdavad, sina näiteks!

Lendav ütles ...

Tänan :) Selle kunsti veel vabamalt valdajaid siiski veel on, näiteks Viljandis neid õpetatakse välja. Ja mu lähituttavate hulgas on ka virtuoose.
Materjal jäi üles märkimata. Nõukaaegne ühekordne villane.

Metsamoor ütles ...

Minu jaoks on see ikka ulme! Äge ulme!