teisipäev, 29. detsember 2015

Õnn on

Loen praegu sellenimelist raamatut. Peaksin ehk kokkuvõtte tegema siis, kui raamat loetud (olen alles 96. leheküljel 346-st). Aga mis sest, kirjutan ikka. Raamat on kokku pandud 108 õnneuurija-teadlase artiklitest, autorid on 50 riigist. Esindatud on kõik maailmajaod, religioonid, maailmavaated. Põnev :)
Raamatut ma ümber jutustama ei hakka, lugege ise, kui huvi on. Kirjutan pigem sellest, mis on õnn minu jaoks. Ühtlasi on see ka väike tagasivaade aastale :)

On olnud aegu, kui elu on olnud hall. Sihitu, lootusetu, perspektiivitu. Olen sellest siingi kirjutanud. Minu elus on õnn see, kui mu vaim on terve. Paranemine on võtnud viissada kuni tuhat päeva, seda polegi väga palju. Julgen öelda, et see aasta on olnud üle aegade - üle 20 aasta on sellest - parim. Rõõmsaim, elavaim, lootusrikkaim ja tegusaim. Oma osa heal enesetundel on ravimitel - tablettide kohta ei oska miskit suurt kosta (kuigi ka neid sai söödud), aga tubli tõuke olen saanud aroomiteraapiast. Seejärel vahetasin töökohta (st. tulin ilma uue kohata vanast ära, tühjusse, sobiv töökoht tekkis natuke hiljem). Poolteist aastat ja nüüd vist olen lõpuks suuremalt osalt vaba tolle vana ameti ja koha frustratsioonist. Aga see pole sugugi kõik. Elu on hakanud kätte mängima järjest põnevamaid kaarte, mina olen aga järjest suuremas hasardis. Mööduv aasta tõi mulle uue vaimse perekonna ja äratas talveunest vanad kired ja ideed - märtsikuus tutvusin esimeste aalujatega ja nüüd ei päästa mind vist enam miski - mul on veel üks valdkond lisaks, mis teeb õnnelikuks - aiandus.

Mis on õnne komponendid pikemalt järele mõtlemata? Õnn on sügav rõõm ja rahulolu. Rõõm on näha, kuidas lapsed kasvavad järjest asjalikumateks. Ma ei osanud õieti lootagi :) Õnn on see, kui oma loom tuleb ja paneb nina minu nina vastu ja tasakesi nurrub. Õnn on see, kui varjusurmast üles potitatud lill näitab esimest korda oma õievärvi. Õnn on, kui peale mitmenädalast ootamist idu ajab nina mullast välja. Mul ajas eile grevillea nina välja :) Veel on õnn see, kui midagi oma kätega teen (on see siis pliiatsi, pintsli, sae, klaasi või saviga, vahet pole) ja see tuleb välja. Tuleb hästi välja. Õnn on see, kui on, mille poole püüelda, kui on isu õppida uusi tarkusi (ma võiks vist isuga mida iganes õppida - sepatööd, pottsepatööd, puusepatööd, aga ka kõike loodusega seonduvat*, ajalugu, etnograafiat, antropoloogiat, nimekiri on lõputu). Õnn on uudishimu ja austus elu vastu.

Veel teeb mind õnnelikuks mõni hea raamat. Ja head tööriistad ning -vahendid muidugi ka.

Aga inimesed? Kuhu siis nemad jäävad? Ei ole täielikku õnne, kui pole omasid inimesi. Sõpru, perekonda, teekaaslasi. Aitäh, et te olemas olete**! Ilma teieta poleks ma pooltki seal, kus praegu! Sest kes siis tagant utsitaks, kes nõu annaks ja õpetaks, kes pead silitaks ja kallistaks, ütleks, millega iganes rinda pistan - sa saad sellega hakkama! Teie, mu armsad, olete see liim, mis hoiab koos kõike muud.

Ja vahetevahel on suur ja otsata õnn see, kui peale kõike seda õppimist ja saagimist saab lihtsalt välja magada, südamest.
Südamest magaja, ehk must kass mustal taustal, varbad taeva poole :)
* Viimase aja õnnelikke hetki - tuhlasin raamaturiiulis ja leidsin autori pühendusega raamatu.
"Armsale looduse lapsele ja bioloogile väiksele Annile autorilt. Jää alati looduse lapseks! 20.07.`85 V.Želnin"
Olin siis 9-aastane. Hea on teada, et ma olen vaatamata vahepealsetele udu-aastatele ikka samal rajal. See on hea rada :D Südamega :D

** Lisan veel juurde ühe õnne komponendi - see on kõike läbiv tänulikkus. Tänu teile, armsad sõbrad ja sugulased! Ja tänu üldse Elule, Ilmale, Loodusele, Ajale ja Imele (ja kõigele-kõigile teistele, kes-mis esimese hooga üles tähendamata jäid).

14 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Rõõm oli lugeda neid ridu, sest Sinu rõõm puudutas mind :) Ja õnne koha pealt olen Sinuga 200%lt nõus, vaja polegi teab, mis palju aga see vähene peab olema see õige :) See on olnud üks ilus aasta mullegi ja ma loodan südamest, et järgmine tuleb veel parem, mulle ja Sulle ja teistele armsatele ja toredatele :)

Neljandik ütles ...

Tõesti oli tore lugeda, rõõm on nakkav! Ja õnne koha pealt katsun ma ise meeles pidada Ellen Niidu ridu "Suur ime võib sust mööda tümiseda. Kuid väikene on ühtepuhku siin."

Köögikata ütles ...

Rõõmustan koos Sinuga ja see kõik on nii õige, nii õige, mida siin kirjutasid.
Ilusat ja õnnelikku elu kõigile!

Anonüümne ütles ...

Mul on Sinu üle väga hea meel.
Soovin, et uuel aastal läheks samamoodi edasi - head ja positiivsed Arengud ja Väljakutsed ainult.

Tsiil ütles ...

... ja inimestest hää meel. See on algus, läheb aina paremaks :) kui oled ennast leidnud, siis see vaid süveneb.

Futu ütles ...

Jah, see kõnetas. Ja pani järele mõtlema, et kuda ja mis. Jah, lähedased ja taimed ja hästi palju on ühist. Ja väga hea on lugeda, kui veel keegi on õnnelik. Kaunist aastavahetust soovides.:)

Aedkutsub ütles ...

Õnnelik on inimene, kes oskab õnne end ümber märgata, see pidavat lausa vedelema ümberringi, tarvitseb vaid käsi välja sirutada. :)

Aidi ütles ...

Hurraa! Mul on su pärast hea meel! Särad ise ja kiirgad välja. Head vana aasta lõppu!

MUHEDIK ütles ...

Nii tore oli Su õnnest osa saada :)
Ma arvan, et õnn on alati olemas meie endi sees. See, kuidas me teda käsitleme ja mis võib meid õnnelikuks teha, oleneb ainult meie suhtumisest ümbritsevasse, inimestesse, suhetesse jne. Muidugi pole kogu elu üks lillepidu ja keep smiling, aga igast halvast tuleks ka kasvõi tibatilluke hea üles leida, see on alati olemas.
Sina oled seda teinud ja leidnud üles nii suure kui palju väikseid õnnesid.
Õnnelikku vana-aasta lõppu!

mustkaaren ütles ...

Õnn parandab tervist ja jätab endast maha panema maailma ka pärast lahkumist. Paljule, mis Sa kirjutasid, võin ka oma nõusoleva autogrammi anda :)
Ilus, tubli, lahe!

Eve Piibeleht ütles ...

Õnn ongi alati lähedal. Teda tuleb ainult märgata. Head vana lõppu ja säravat uut!

iirisesõber ütles ...

Toredat aastalõppu ja õnnelikku ning ideederohket uut aastat!

Fideelia ütles ...

Tore oli lugeda! :) Head uut aastat!

notsu ütles ...

Tore on näha, et sul hästi läheb. head uut aastat!